آشنایی با صندوقهای سرمایهگذاری سهامی
آشنایی با صندوقهای سرمایهگذاری سهامی
صندوقهای سرمایهگذاری مشترک سهامی (در سهام)، صندوقهایی هستند که اکثر وجوه آنها (حداقل ۷۰٪ از کل داراییهای صندوق) در سهام شرکتهای پذیرفته شده در بازار سهام (بورس و فرابورس) سرمایهگذاری میشود و از اینرو امکان پیشبینی دقیق سود و زیان در این نوع صندوقها وجود ندارد.
برای سرمایهگذاری در صندوقها باید واحد سرمایهگذاری به نام سرمایهگذار صادر شود. ارزش اسمی هر واحد سرمایهگذاری در این نوع صندوقها نیز یک میلیون ریال معادل صد هزار تومان است و ارزش روز واحدها نیز متناسب با سرمایهگذاریهای انجام شده در صندوق به صورت روزانه تغییر میکند و در سایت صندوق نمایش داده میشود.
این صندوق مناسب چه کسانی هست؟
سرمایهگذاری در این نوع صندوقها برای سرمایهگذارانی مناسب است که ریسکپذیری بسیار بالا و تمایل به سرمایهگذاری در بازار سهام دارند. از آنجا که سرمایهگذاری در بازار سهام همواره باید با دید بلندمدت صورت گیرد لذا یکی دیگر از مشخصههای سرمایهگذاری در این نوع صندوق داشتن دید بلندمدت برای سرمایهگذاری است.
مدیران این نوع صندوق منابع مالی آن را عمدتاً به خرید و فروش سهام شرکتها در بازار سهام اختصاص میدهند تا بتوانند حداکثر بازدهی ممکن را برای سرمایهگذاران خود محقق کنند ولی هیچگونه تضمینی برای سودآوری این نوع صندوقها به ویژه در کوتاهمدت وجود ندارد.
هرچند باید توجه داشت که ریسک صندوقهای سهامی با بهرهگیری از مدیریت حرفهای و به کارگیری دانش تخصصی قابل کنترل است و ریسک سرمایهگذاری در این نوع صندوق به مراتب پایین تر از ریسک سرمایهگذاری مستقیم در بازار سهام است.
چقدر سود انتظار داشته باشیم:
از آنجا که این صندوقها اکثر وجوه خود را در سهام سرمایهگذاری میکنند، لذا امکان پیشبینی نرخ سود در این صندوقها وجود ندارد. از طرفی، روند سود و زیان در این نوع صندوق به روند بازار سهام بستگی دارد لذا دورههای صعود و نزول بازار سهام در روند سود و زیان صندوق تاثیرگذار است و باید در نظر داشت که نوسان جزو ذات بازار سهام است.
این نوع صندوق پرداخت سود دورهای ندارد و سرمایهگذار سود و زیان خود را از افزایش و کاهش ارزش واحدهای سرمایهگذاری صندوق شناسایی میکند به این ترتیب که شما بر اساس ارزش روز واحدهای سرمایهگذاری در صندوق سرمایهگذاری میکنید، در زمانی که قصد خروج از صندوق را دارید ارزش واحدهای سرمایهگذاری نسبت به زمانی که شما صدور زدهاید یا افزایش داشته است که در این صورت شما سود کردهاید و یا کاهش داشته است که در این صورت شما متحمل زیان شدهاید.
بنابراین فرمول زیر را در نظر داشته باشید:
سود یا زیان هر واحد سرمایهگذاری = ارزش واحدهای سرمایهگذاری در زمان صدور- ارزش واحدهای سرمایهگذاری در زمان ابطال
توجه به این نکته ضروری است از آنجا که برای سرمایهگذاری در بازار سهام باید دید بلندمدت داشت، صندوقهای سهامی معمولا برای خروج زودهنگام سرمایهگذار از صندوق کارمزد ابطالی در نظر میگیرند که به نوعی بازدارنده بوده و از هیجانات سرمایهگذار که ممکن است منجر به زیان او و یا نوسان شدید در روند صندوق شود، جلوگیری کنند. این کارمزد در امیدنامه و سایت صندوق اعلام میشود و لازم است سرمایهگذار با مطالعه و بررسی همه اطلاعات نسبت به سرمایهگذاری خود تصمیمگیری کند.
نکته مهم اینکه همیشه گفته میشود سرمایهگذاری بلندمدت در بازار سهام همواره سودده است و نباید بر اساس روند کوتاه مدت تصمیم به ورود یا خروج در صندوق گرفت. کسانی که با دید بلندمدت در صندوق سرمایهگذاری کنند از منافع و سود آن در بلندمدت منتفع خواهند شد.
مزیت سرمایهگذاری در صندوق سهامی:
همانطور که گفته شد، سرمایهگذاری در صندوق سهامی به افرادی پیشنهاد میشود که تمایل به سرمایهگذاری با دید بلندمدت در بازار سهام دارند و سرمایهگذاری در صندوق را به خرید و فروش مستقیم سهم در بازار سهام ترجیح میدهند. صندوقهای سهامی مزایای خوبی در مقایسه با سرمایهگذاری مستقیم دارند؛ به این شرح:
۱-سرمایهگذاری به صورت مستقیم در بازار سهام (بورس و فرابورس) نیاز به بهرهمندی از دانش تخصصی دارد ولی در صندوق شما نیازی به این دانش ندارید چراکه مدیران صندوق در این زمینه متخصص هستند و شما بدون آنکه نیاز به پرداخت هزینه اضافی داشته باشید، میتوانید از دانش و تخصص این افراد بهره ببرید.
۲-حتی در صورت داشتن دانش تخصصی، تحلیل صنایع و سهام حاضر در بورس برای سرمایهگذاری در آن نیاز به صرف وقت بسیار دارد. حال آنکه در صورت سرمایهگذاری در صندوق شما به شخصه نیازی به تحلیل و پیشبینی ندارید.
۳-سرمایه گذاری مستقیم در بازار سهام همیشه ریسک بیشتری نسبت به سرمایهگذاری در صندوق سهامی دارد؛ تصور کنید شما دانش و مهارت کافی برای سرمایهگذاری مستقیم در این بازار را دارید اما درست در لحظهای که باید خرید یا فروشی انجام دهید مشغول انجام کار دیگری هستید و لذا فرصت را از دست میدهید. در صندوق برای این منظور افراد مشخصی صرفا مشغول انجام معاملات هستند.
۴-نقدشوندگی بالایی که در صندوق وجود دارد، در سرمایهگذاری مستقیم وجود ندارد. تصور کنید شما در سهامی سرمایهگذاری کردهاید و اکنون قصد فروش آن را دارید ولی نماد آن سهم بسته است لذا شما نمیتوانید سهام خود را نقد کنید ولی در صندوق هر زمان که شما درخواست ابطال ثبت کنید، مدیر صندوق مطابق روال ذکر شده در امیدنامه صندوق که معمولا حداکثر ۷ روز کاری است، موظف به پرداخت مبلغ ابطالی شماست.
چگونه سرمایهگذاری کنیم:
صندوقهای سرمایهگذاری مشترک سهامی (در سهام)، مبتنی بر صدور و ابطال هستند. در واقع برای سرمایهگذاری در این نوع صندوقها باید درخواست صدور واحدهای سرمایهگذاری صندوق به مدیر ثبت صندوق ارائه شود. همچنین برای برداشت پول از صندوق نیز باید درخواست ابطال ثبت شود. بنابراین «صدور» به معنی انجام سرمایهگذاری و «ابطال» به معنی برداشت سرمایه است.
مدیر ثبت یکی از ارکان اجرایی صندوقهاست که وظیفه اصلی او اجرای درخواستهای صدور و ابطال در چارچوب مقررات مربوطه و اساسنامه است. نام مدیر ثبت صندوقهای سرمایهگذاری در امیدنامه صندوق ذکر و در سایت صندوق منتشر میشود. و مدیر ثبت مطابق با قوانین موجود، شیوه صدور و ابطال را برای سرمایهگذاران تعیین میکند.
ارسال دیدگاه