الگو سر و شانه چیست ؟
الگو سر و شانه چیست؟
الگوی سر و شانه، الگویی با سه قله است که دوتای بیرونی آن در ارتفاعی برابر و قلهی وسط از بقیه بلندتر است. در تحلیل تکنیکال، الگوی سر و شانه، نمودار خاصی را تشکیل میدهد که نشانگر تغییر بازار و شروع روند برگشتی است.
الگوی سر و شانه از مرد اعتماد ترین الگوهای برگشتی می باشد. الگوی برگشتی یعنی انتظار داریم که باعث تغییر جهت حرکت فعلی بازار شود که باعث می شود روند قیمت پس از تشکیل الگو در آنها تغییر جهت بدهد.
این الگو یکی از چند الگوی برتری است که نشان میدهد روند صعودی یا نزولی سهم رو به پایان است. این الگو در دو نوع خلاصه می شود:
الگوی سر و شانه سقف
هنگامیکه نمادی در مسیر صعودی قرار دارد، اگر این الگو تشکیل شود، تغییر مسیر داده و به سمت پایین حرکت میکند .
اگر سهم در روند صعودی نباشد، نباید به دنبال تشخیص الگوی سر و شانه سقف بود.
این الگو در پایان یک روند صعودی اتفاق افتاده و باعث تغییر جهت بازار و حرکت به سمت نزول قیمت میشود. در الگوی سر و شانه سقف، سه قله وجود دارد. در بین این قلهها، قله وسط ارتفاع بیشتری نسبت به دو قله مجاور خود دارد که درواقع همان قسمت سر الگو هست و دو قله مجاور آن (شانه چپ و راست) که ارتفاع کمتری دارند.سایر فاکتورهای دخیل در الگو شامل حجم معاملات، شکست خطوط، هدف قیمتی و تغییر نقش حمایت به مقاومت هستند.
روند صعودی است و شانه چپ در بالاترین نقطه روند تشکیل میشود. بعد از تشکیل این سقف، یک نزول رخ میدهد تا شانه چپ کاملا شکل بگیرد. کف تشکیل شده پس از شانه چپ معمولا بالای خط روند صعودی است و چنین به نظر میرسد که روند صعودی ادامه دارد.
از کف شانه چپ افزایش قیمت شروع میشود، از قله قبلی نیز عبور میکند و سر را تشکیل میدهد. بعد از این سقف، کف دوم نیز شکل میگیرد که نقطه دوم خط گردن است. این کف معمولا خط روند را میشکند و اخطار پایان روند را صادر میگردد.
بعد از تشکیل نقطه دوم خط گردن، قیمت مجددا به سمت بالا حرکت میکند ولی نمیتواند به سقف قبلی برسد و نزدیک به سقف شانه چپ قله دیگری شکل میدهد که در این الگو به شانه راست معروف است.
خط گردن از وصل کردن دو نقطه پایینی شکل میگیرد. نقطه اول نشانگر نقطه پایین شانه چپ و آغازگر سر، و نقطه دوم نیز نشاندهنده پایان سر و شروع شانه راست است.
در حین تشکیل الگو ، حجم معاملات نقش مهمی در تایید این الگو بازی میکنند. اغلب حجم معاملات در طول تشکیل شانه چپ باید بیشتر از زمانی باشد که سر تشکیل میشود. کاهش حجم در زمان تشکیل سر که به عنوان یک سقف جدید است، یک اخطار برای شکست روند به شمار میروند. اخطار بعدی زمانی صادر میشود که حجم معاملات در زمان کاهش قیمت از سر افزایش مییابد.
وقتی حمایت شکسته میشود، معمولا به خط مقاومت تبدیل میگردد. گاهی اوقات قیمت به حمایت شکسته شده بر میگردد (پولبک میزند) و یک شانس فروش به معاملهگران میدهد تا از بازار خارج شوند. زمانی که حمایت خط گردن شکسته نشده است، الگوی سر و شانه سقف هنوز کاملا نشده و روند نیز به نزولی تبدیل نشده است. در حالت ایدهآل شکست خط گردن بایدبا حجم زیاد انجام شود.
حد زیان الگو سر و شانه سقف بالای شانه راست قرار می گیرد.
حد ضرر : گاهی در الگوهای سر و شانهای ارتفاع شانه راست و سر نزدیک است. در این حالت میتوانید حد زیان را بالای قسمت سر قرار دهید تا حد ضرر ایمن تری داشته باشید.
حد سود : برای به دست آوردن حد سود کافی است فاصله قسمت سر تا خط گردن را اندازهگیری کرده و از مکانی که خط گردن شکسته میشود به سمت پایین اعمال کنید.
تشخیص هدف قیمت : وقتی حمایت شکسته میشود، معمولا به خط مقاومت تبدیل میگردد.میزان کاهش قیمت از طریق محاسبه فاصله بین خط گردن و سقف سر بدست میآید که گاهی اوقات قیمت به حمایت شکسته شده بر میگردد (پولبک میزند) و یک شانس فروش به معاملهگران میدهد تا از بازار خارج شوند.
ازلحاظ روانشناسی این الگو بیانگر سه بار تلاش نافرجام خریداران در راستای ادامه روند صعودی است که، درنهایت با شکست رو به پایین خط گردن الگو، سیگنال قوی نزولی نمایان میشود.
الگوی سر و شانه کف یا معکوس
این الگو بعد از یک روند نزولی شکل می گیرد و باعث تغییر جهت روند بازار به سمت بالا می شود.
الگوی سر و شانه کف با الگوی سروشانه سقف شباهتهای زیادی دارد اما این الگو برای معتبر بودن، به حجم معاملات وابسته است. به عنوان یک الگوی بزرگ بازگشتی، سر و شانه کف بعد از یک روند نزولی شکل میگیرد و باعث تغییر روند بازار به صعودی میشود. الگو شامل سه کف (دره) است و کف میانی (سر) عمیقترین دره و دو دره مجاور آن که به عنوان دره شانه راست و چپ نامیده میشوند عمق کمتری دارند.
در حالت ایدهآل دو شانه یا دو دره در این الگو در ارتقاع و عرض یکسان هستند. با اتصال برخوردهایی که به عنوان سطح یا محدوده مقاومتاند خط گردن شکل میگیرد.
طبق روال روندهای بازگشتی، برای بودن یک الگوی سر و شانه کف، ابتدا باید روندی نزولی وجود داشته باشد.
در مسیر روند نزولی، شانه سمت چپ یک دره شکل میدهد که یک نقطه کف در پایین روند محسوب میشود و روند نزولی در حال ادامه است. بعد از تشکیل این دره، یک افزایش قیمت، شانه چپ را کامل میکند.
از نقطه بالایی شانه چپ، یک نزول رخ میدهد و تا پایین تر از کف قبلی نیز ادامه مییابد که این نقطه پایینترین نقطه الگو و به عنوان سر (به طور وارونه) الگو است. بعد از تشکیل نقطه کف، یک افزایش قیمت مجدد نقطه دوم خط گردن را بوجود می آورد و سر تکمیل میشود. در اینجا خط روند نزولی شکسته میشود.
قیمت از نقطه بالایی سر (خط گردن) شروع به نزول و تشکیل شانه راست میکند. این کف همیشه بالاتر از کفی است که سر تشکیل داده و معمولا با کف شانه چپ در خطی افقی قرار میگیرد. گرچه ترجیح این است که خط گردن افقی باشد، گاهی شانهها میتوانند پایینتر، بالاتر یا پهنتر و نازکتر باشند. پس از اینکه قیمت از کف شانه راست حرکت کرده و خط گردن (مقاومت) را به سمت بالا قطع میکند، الگوی سروشانه کف تکمیل میگردد.
این خط از وصل کردن دو نقطهی اول و دوم بالای این الگو مشخص میشود. نقطه اول انتهای شانه چپ و شروع سر، و نقطه دوم پایان سر و شروع شانه راست است. بسته به رابطه بین این ۲ نقطه بالایی، خط گردن میتواند افقی یا دارای شیب نزولی و یا صعودی باشد.
یک خط گردن با شیب صعودی، الگوی صعودی قویتری نسبت به خط گردن صاف یا نزولی است.
حجم معاملات : در الگوی سر و شانه کف، حجم معاملات نقش بسیار مهمی را ایفا میکند. بدون وجود حجم مناسب، به شکست خطوط همواره با تردید نگاه میشود. زمانی الگو مورد تایید است که مقاومت خط گردن همراه با حجم بالای معاملات شکسته شود.
خرید : برای انجام معاملات با استفاده از این الگو،منتظر شکست خط گردن ( هرچقدر شکست قویتر باشد بهتر است) باشید.همچنین درصورتیکه بعد از شکست خط گردن از ورود به پوزیشن جا ماندیم، باید منتظر پولبک به خط گردن ماند تا در آنجا بتوان با شرایط بهتری وارد پوزیشن خرید شد.
حد سود : درالگو سر و شانه کف حد سود برابر با فاصله سر تا خط گردن می باشد که باید از نقطه ای که خط گردن شکسته می شود، به سمت بالا اعمال کنیم.
توجه کنید در تشخیص حد سود فاصله شانه راست تا سر بیشازاندازه بزرگ نباشد.
حد زیان: حد زیان الگو زیر شانه راست قرار می گیرد. اما برای افرادی که قصد انتخاب حد زیان مطمئن تری دارند، زیر قسمت سر نیز جای مناسبی برای قرار دادن حد زیان می باشد.
نقش قیمت در الگوی سر و شانه کف، تفاوت این دو الگوست.
اهمیت حجم در الگوی سر و شانه کف(معکوس)
افزایش حجم در زمان شکست خط گردن در “الگوی سر و شانه سقف” نشانهای قوی برای تایید الگوست ولی در الگوی سر و شانه کف، این مورد برای تایید الگو کاملا لازم و حیاتی است.
حجم معاملات در زمان تشکیل نصف دوم الگو از اهمیت بیشتری برخوردار است. در زمان نزول قیمت برای به وجود آمدن شانه چپ، حجم معاملات و همچنین فشار فروش معمولا زیاد است.
بعد از نقطه کف در قسمت سر، میبایست شاهد افزایش در حجم معاملات باشید. بعد از اینکه نقطه دوم خط گردن تشکیل شد، خط نزولی تشکیل دهنده شانه راست، میبایست با حجم کم همراه باشد.
مهمترین لحظه برای حجم معاملات زمانی است که قیمت از نقطه کف قسمت شانه راست به سمت خط گردن حرکت میکند تا آنرا بشکند.
برای یک شکست معتبر لازم است قیمت در حین حرکت به سمت خط گردن با حجم زیاد انجام شود و شکست خط با قدرت صورت بگیرد.
از این الگو میتوان برای تشخیص اصلاحهای مقطعی نمودار و یا چرخش روند اصلی نمودار استفاده کرد.
ارسال دیدگاه