اوراق اختیار فروش تبعی چیست؟
اوراق اختیار فروش تبعی چیست؟
برخی شرکتها برای افزایش معاملات سهام خود، اقدام به بیمه کردن سهام منتشر شده میکنند که به موجب آن، شرکتهای منتشرکننده سهام متعهد میشوند تعداد معینی از سهام شرکت را در تاریخی مشخص و به قیمتی مشخص، خریداری کنند. اوراقی که شرکتها به عنوان بیمه سهام خود منشتر میکنند، اوراق اختیار فروش تبعی نامیده میشود.
اوراق اختیار فروش تبعی به نوعی تضمین میکند در صورتی که قیمت سهام کاهش یابد این کاهش قیمت تا حدودی جبران میشود.
خریدار اوراق اختیار فروش تبعی چه اختیاراتی دارد؟
خریدار اوراق اختیار فروش تبعی نیز میتواند در تاریخ سررسید نسبت به فروش اوراق خریداری شده خود اقدام کند.
در این معامله اگر خریدار اختیار فروش به دنبال ادامه دادن معامله خود باشد فروشنده باید تعهد خود را اجرا کند، در غیر اینصورت اگر خریدار به دنبال حق خریداری خود نباشد فروشنده ملزم به اجرای تعهدات خود نیست. براساس قانون، فروشنده اوراق اختیار فروش تبعی، شرکت عرضهکننده اوراق است.
چرا اوراق اختیار فروش تبعی را بیمه سهام میدانند؟
سرمایهگذاران بازار سرمایه به دنبال سود و افزایش سرمایه خود هستند. برخی اوقات سرمایهگذاران نسبت به شرایط بازار سهام در آینده، دچار بیم و نگرانی بوده و نمیدانند آیا این سهام ارزش خرید دارد یا خیر؟
برای رشد معاملات سهام و افزایش گردش نقدینگی، شرکت عرضهکننده سهام به نوعی سهام قابل عرضه خود را بیمه کرده و تضمین میکند در صورت پایین آمدن قیمت سهام نیز، آنها را به قیمتی که تعهد کرده خریداری کند. تعهدی که به نوعی بیمه شدن سهام از طرف شرکت عرضهکننده سهام خوانده میشود. در چنین شرایطی اگر قیمت سهام تا زمان موعد کاهش داشته باشد، خریدار سهام میتواند بدون نگرانی و با قیمت مشخص شده، سهام را به خود شرکت بفروشد.
اطلاعیه عرضه اوراق اختیار فروش تبعی شامل چه مواردی میشود؟
خریدار این مدل از اوراق اختیار قبل از خرید لازم است اطلاعیه عرضه اوراق را مطالعه کند. این اطلاعیه به صورت کلی شامل موارد زیر میشود:
- سهم پایه: فروش اوراق اختیار فروش تبعی بر مبنای تعداد سهام خاصی صورت میگیرد؛ تعداد سهامی که به آن سهام پایه گفته میشود.
- قیمت اعمال: فروشنده یا شرکت عرضه کننده سهام متعهد میشود در تاریخ اعمال، سهام پایه اوراق اختیار فروش تبعی را بر مبنای قیمت اعلام شده در اطلاعیه عرضه تسویه کند.
- تاریخ اعمال: تاریخی که بر مبنای آن فروشنده یا شرکت عرضهکننده سهام موظف به اجرای تعهدات خود در خصوص خرید سهام خریداران است.
- دوره معاملاتی: از روز اول عرضه سهام تا روزی که فروشنده یا همان شرکت منتشرکننده سهام اقدام به خرید سهام میکند، دوره معاملاتی برای اوراق اختیار فروش تبعی آن سهم است.
- سقف خرید: خریداران حقیقی یا حقوقی تا تعداد مشخصی اجازه خرید سهام شرکت مذکور را خواهند داشت که در اطلاعیه عرضه به آن اشاره میشود.
- کل حجم عرضه: عرضهکننده طی دوره معاملاتی عرضه تا سقف مشخصی امکان عرضه اوراق اختیار فروش تبعی را دارد.
- حداقل حجم عرضه روزانه: حداقل عرضه اوراق اختیار فروش تبعی که توسط عرضهکننده در یک روز میتواند معامله شود.
- قیمت عرضه اوراق تبعی: بر مبنای فرمول مشخصی، قیمت اوراق تبعی منتشر شده در بازار مشخص میشود.
در شکل زیر میتوانید اطلاعیه عرضه اوراق اختیار فروش تبعی سهام شرکت فجر انرژی خلیج فارس با نماد هفجر را مشاهده کنید.
خرید اوراق اختیار فروش تبعی سودآور است؟
نکتهای که در خصوص اوراق اختیار فروش تبعی باید مورد توجه قرار گیرد آن است که اگر در تاریخ اعمال، قیمت سهام پایه مساوی یا بیشتر از قیمت اعمال باشد، این اوراق قابل اعمال نیست و خریدار با همان قیمت روز میتواند نسبت به خرید یا فروش اوراق اقدام کند.
در واقع خریدار سهام اگر سهمی را ۱۹۰۰ تومان خریده باشد و شرکت متعهد شده باشد در زمان سررسید آن را به قیمت ۲۰۰۰ تومان بخرد اما در زمان مذکور قیمت هر سهم بالاتر از ۲۰۰۰ تومان باشد، خریدار میتواند سهام خود را با قیمت روز بفروشد و خواهان خرید از سوی شرکت نباشد. در چنین شرایطی سرمایهگذار تنها مبلغ پرداخت شده بابت خرید اوراق را از دست خواهد داد که در برابر ارزش سهام ناچیز است.
در غیر این صورت و در صورتی که قیمت اعمال از قیمت روز سهام کمتر باشد، برای نمونه قیمت سهام در مثال بالا به ۱۶۰۰ تومان برسد، فروشنده یا عرضهکننده سهام نسبت به ایفای تعهدات خود و پرداخت نقدی یا سهامی مابهالتفاوت قیمتی سهام مذکور اقدام میکند.
بر همین مبنا در تاریخ اعمال، اوراق اختیار فروش تبعی از دارنده به عرضه کننده آن منتقل میشود و مابهالتفاوت قیمت اعمال و قیمت پایانی سهم پایه به دارنده اوراق اختیار فروش تبعی پرداخت میشود. پرداخت مابهالتفاوت میتواند به صورت نقدی یا از طریق واگذاری سهام پایه صورت گیرد. در واقع باید گفت اوراق فروش تبعی به انتظارات سرمایهگذاران پاسخ مناسب خواهد داد.
نکته که در خصوص اوراق اختیار فروش تبعی باید دانست ،مانند سایر اوراق موجود در بازار بورس، اوراق اختیار فروش تبعی نیز قوانین مخصوص به خود را دارد از جمله:
- اوراق تبعی تنها یک بار در زمان عرض معامله شده و قابلیت معامله مجدد را ندارد.
- امکان خریداری بیش از تعداد سهام پایه وجود ندارد.
- اوراق اختیار فروش تبعی مازاد (تعداد سهام بیشتر از تعداد سهم پایه) باطل میشود.
- سقف خرید، حداکثر مجاز خرید برای هر کد سهامداری است.
- مبلغ پرداختی بابت خرید اوراق تبعی قابل برگشت نیست.
- تنها در تاریخ اعمال، امکان اعمال کردن اختیار فروش اوراق تبعی امکانپذیر است.
- اگر قیمت پایانی سهم در روز سررسید، بیشتر یا مساوی قیمت اعمال باشد، نیاز به ثبت درخواست نیست و به صورت خودکار اوراق اعتبار خود را از دست خواهند داد.
از کجا اوراق فروش تبعی بخریم؟
در سایت بورس اوراق بهادار تهران، نام و شرایط شرکتهایی که اوراق فروش تبعی عرضه میکنند بروزرسانی میشود. با مراجعه به این سایت میتوان شرایط فروش اوراق از سوی شرکتهای مختلف را بررسی و نسبت به سرمایهگذاری در شرکتهای مذکور اقدام کرد. اگر برای سرمایهگذاری دچار تردید هستید و نمیدانید بهتر است پول خود را برای چه سهامی کنار بگذارید، پیشنهاد میکنیم این کار را به افراد با تجربه و خبره بسپارید.
برای مشاهده فهرست اوراق اختیار فروش تبعی که تاکنون در بازار بورس منتشر شده است میتوانید به بخش بازار تبعی در سایت سازمان بورس که در شکل زیر مشخص است، مراجعه کنید.
ارسال دیدگاه