پذیره نویسی امروز ...

تفاوت عرضه اولیه و پذیره نویسی

با وجود شباهت در روش ثبت سفارش (بوک بیلدینگ) عرضه اولیه و پذیره نویسی تفاوت های بسیاری باهم دارند.

تفاوت عرضه اولیه و پذیره نویسی

همانطور که می دانیم شرکت‌های سهامی عام و نحوه دادوستد سهام این شرکت‌ها در بازار سرمایه انجام می شود و به همین دلیل قسمتی از سرمایه شرکت از طریق فروش سهام به مردم تامین می‌شود.

پس شرکت‌های سهامی عام  برای تامین قسمتی از سرمایه خود، اقدام به پذیره‌نویسی می‌کنند.

تعریف ، تفاوت‌ها و شباهت‌هایی که میان پذیره‌نویسی و عرضه اولیه سهام وجود دارد

زمانی که سهام شرکتی برای اولین بار در بازار سرمایه (بورس) عرضه می شود و ممکن است این شرکت‌ سالیان زیادی فعالیت موفق داشته اما هرگز وارد بازار بورس نشده و سهام خود را به عموم ارائه نکرده باشند عرضه اولیه اتفاق می افتد . این شرکت ها نیاز به سرمایه بیشتر دارند که از طریق فروش سهام شرکت به خواسته مورد نظر می رسند.

حال برای تعریف پذیره نویسی باید بدانیم پذیره نویسی برای شرکت هایی صورت می گیرد که هنوز تاسیس نشده اند و یا شروع به کار نکرده اند و شرکت برای شروع کار نیاز به سرمایه اولیه دارد که برخی از سرمایه گذاران این سرمایه اولیه را متعهد می شوند که پرداخت کنند تا شرکت فعالیت خود را به صورت رسمی آغاز کند و در مقابل صاحب بخشی از سهامی عام آن بشوند.

که بعد از انجام مراحل اولیه‌ی ثبت شرکت، اعلامیه‌های پذیره‌نویسی به منظور آگاهی بخشی به خریداران منتشر می‌شوند. سپس طی جلسه‌ای تعهد پرداخت سرمایه به اطلاع سهامداران رسیده و امضا می‌شود.

درست است که روش ثبت سفارش منظور همان بوک بیلدینگ (Book Building)  در پذیره نویسی با عرضه اولیه یکی است اما افراد تازه وارد در بازار سرمایه باید بدانند این دو با هم تفاوت های زیادی دارد.

در عرضه اولیه سهام در بازار سرمایه ، محدوده قیمتی برای سهم در نظر گرفته می‌َشود به عنوان مثال طی اطلاعیه‌ای ناظر اعلام می‌کند که سهام شرکت در محدوده قیمتی تعیین شده عرضه خواهد شد. از این رو سرمایه گذاران سفارش‌ خود را در این بازه قیمتی ثبت می کنند در پذیره‌نویسی اما قیمت اسمی سهم یعنی ۱۰۰۰ریال (۱۰۰تومان) انجام می‌پذیرد.

ثبت سفارش عرضه اولیه در یک بازه زمانی معمولا ۲ ساعته در یک روز در نظر گرفته می‌َشود و سپس بر اساس سفارش‌های ثبت شده در سیستم به متقاضیان سهام تخصیص داده می شود اما در پذیره‌نویسی بازه زمانی در نظر گرفته شده برای ثبت سفارش حدکثر ۳۰ روزاست.

پذیره‌نویسان با شروع زمان پذیره‌نویسی می‌توانند سفارش‌های خود را در سیستم معاملاتی ثبت کنند و این فرآیند تا زمانی که تمام اوراق مورد نظر شرکت مورد عرضه قرار گیرد ادامه پیدا می‌کند. این فرآیند ممکن است در همان روز اول پذیره‌نویسی به اتمام رسیده یا تا پایان زمان تعیین شده ادامه داشته باشد.

تفاوت اصلی و محسوس پذیره‌نویسی و عرضه‌ اولیه سهام در زمانی ات که سهام در بازار سرمایه قابل معامله می شود. در عرضه اولیه بلافاصله در روز معاملاتی بعد از عرضه، نماد شرکت باز شده و با دامنه نوسان ۵ درصدی آماده معامله است. در پذیره‌نویسی اما پس از اتمام فرآیند، باید مراحل مربوط به ثبت شرکت دنبال شود. مراحل مربوط به ثبت شرکت می تواند ماه ها زمان بر باشد و بعد از آن هم در بازر رمایه باز شده و قابل معامله است.

در واقع پذیره‌نویسی مرحله پیش از عرضه اولیه است و خریدارانی که در پذیره نویسی شرکت می‌کنند به نوعی سرمایه شرکت را تامین می‌کنند و پس از تشکیل شرکت بر اساس ورقه تعهد ، اشخاص شرکت کننده در پذیره نویسی حق دریافت سهام دارند.