تمایل دولت سیزدهم برای تعامل با غرب
تمایل دولت سیزدهم برای تعامل با غرب
سفر گروسی و خوشبینی به احیای برجام
روزنامه آرمان یادداشتی به قلم یوسف مولایی استاد دانشگاه منتشر کرد و نوشت: روسای سازمانهای بینالمللی، دیپلماتهایی خیلی قوی هستند که مسئولیت و رسالتشان پیداکردن راهحل در شرایطی که وضعیت بحرانی است و همیشه تلاش میکنند که فضا را برای همکاری با اعضا مناسب و مساعد نگه دارند.
در همین راستا رئیس سازمان انرژی بینالمللی اتمی به ایران سفر کرده و از آنجا که قبل از مسافرت در چارچوب پروتکلهایی که بین آژانس و کشورهای عضو وجود دارد، صحبتها و توافقات مقدماتی انجام میگیرد که نشان میدهد زمینه مساعدی برای حرکت وجود دارد.
بنابراین وقتی یک رئیس یا دبیر یک سازمان بینالمللی به کشوری سفر میکند، مقدمتا گفتوگوهایی صورت گرفته و توافقاتی انجام شده و در پی سفر به کشوری مثل ایران بر آن است تا صحبتهای مقدماتی نهایی و عملیاتی شود و در این راستا سفر آقای گروسی موفقیتآمیز بود و دستاورد مثبتی دارد.
امری که نشان میدهد دو طرف اراده سیاسی برای تداوم همکاری دارند و بعد از آنکه اراده سیاسی بوجود آمد، دیگر بحثها فنی است. اینکه دوربینها دوباره کجا نصب شود، چگونه نظارتها تقویت شود و پادمان چگونه به اجرا درآید، بحثهای فنی بین کارشناسان آژانس و کارشناسان ایران است که با هم انجام میدهند.
سفر مثبتی که نتیجه آن قطعا روی فرآیند مذاکرات احتمالی دولت ایران با ۱+۴ و آمریکا به طور غیرمستقیم اثرگذار است و امیدواریم دستاوردهای مثبتی حاصل شود. از طرفی مجلس قانونی برای اینکه به آمریکا فشار بیاورد، گذراند تا انعطاف نشان دهد و تحریمها را لغو کند. مصوبهای که بار آن بیشتر روی دوش دولت قبلی بود تا انعطاف کمتری نشان دهد.
مدیر کل آژانس، گزارش جدید را به شورای حکام برد
روزنامه همدلی در گزارشی نوشت: با تمام مواضع سرسختانه طرفهای برجام، نمیتوان از نقش تأثیرگذار آژانس بر سرنوشت تفاهم هستهای چشمپوشی کرد. کشورهای غربی در دوره وقفه پیش آمده به دلیل انتقال قدرت اجرایی در ایران، به وضوح نشان دادند که به دنبال ادامه نشستهای هستهای و دستیابی به نتیجهای عملی در مورد برنامه هستهای ایران هستند.
در این راستا، گزارش نهایی مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی و به دنبال آن، بیانیه شورای حکام میتواند تا حدودی تعیین کننده فضای گفتوگوهای آینده هستهای بین ایران و کشورهای غربی باشد. پس از دیدار دیروز رافائل گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی با محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، بیانیهای مشترک منتشر و در آن بر گسترش همکاریهای فنی ایران و آژانس در زمینههای مختلف هستهای تاکید شد.
در بخشی از این بیانیه آمده است: «طرفین، روح همکاری و اعتماد متقابل و اهمیت تداوم آن و همچنین ضرورت رسیدگی به موضوعات فیمابین در فضایی سازنده و منحصرا فنی را مورد یادآوری و تاکید مجدد قرار دادند.» همچنین در این بیانیه، اشاره شده است: «در چارچوب تعاملات و همکاریهای موجود فیمابین، طرفین تصمیم گرفتند دیدارهای متقابل را در سطوح مرتبط تداوم دهند.
در همین راستا، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در حاشیه کنفرانس عمومی آژانس با مدیرکل دیدار خواهد کرد و مدیرکل نیز در آینده نزدیک به تهران سفر خواهد نمود تا مشورتهای سطح بالا با هدف تقویت همکاریهای میان ایران و آژانس در حوزههای مختلف و بحث درخصوص موضوعات فعلی مورد علاقه متقابل، با دولت جمهوری اسلامی ایران داشته باشد.»
نخستین چراغ سبز دولت سیزدهم به مذاکرات
روزنامه اعتماد در گزارشی با عنوان ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تفاهم فنی رسیدند، نوشت: در فیلمهای منتشر شده از مراسم استقبال مشخص است که گروسی از سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران درباره وضعیت سلامتی و بهبودی پس از حادثهای که هنگام بازدید از تاسیسات هستهای نطنز رخ داد، سوال میکند و کمالوندی از جان سالم به در بردن از این حادثه با عنوان معجزه یاد میکند.
فروردین ماه ۱۴۰۰ بود که بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی به منظور بررسی ابعاد عملیات خرابکاری منتسب به رژیم اسراییل در تاسیسات هستهای نطنز به این مجموعه رفته بود و در حین بازدید دچار حادثه شد.
رژیم اسراییل در دو دهه اخیر بارها و بارها اقدام به عملیات خرابکارانه در تاسیسات هستهای و همچنین ترور دانشمندان هستهای ایران کرده اما آژانس بینالمللی انرژی اتمی نه مستقیما این اقدامهای تروریستی را محکوم و نه بر بازدید و نظارت از تاسیسات هستهای این رژیم اصرار کرده است. ایران همواره در بیانیهها، سخنرانی مقامها و اظهارنظر نماینده ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی از این رفتار دوگانه آژانس انتقاد کرده است.
این بار نیز همزمان با سفر گروسی به تهران و دور شدن مقطعی خطر صدور قطعنامه علیه ایران در شورای حکام، مقامهای اسراییلی با انتقاد از این رویه آژانس و غرب در قبال تهران ادعا کردند که پاسخ توسعه برنامه هستهای ایران باید تحریم بیشتر باشد نه صدور بیانیه مشترک. همزمان وزیر دفاع (جنگ) این رژیم هم در راستای تلاش برای امنیتیسازی دوباره پرونده ایران ادعا کرد که ایران در پایگاه هوایی در اطراف اصفهان اقدام به آموزش نحوه هدایت پهپاد به شبهنظامیان غیرایرانی میکند.
توافق، نتیجه سفر شبانه گروسی
روزنامه ابتکار در گزارشی نوشت: برخی رسانههای غربی پیشبینی کرده بودند که طرفهای غربی در نشست آتی شورای حکام با هدف تشدید فشارها بر ایران تلاش خواهند کرد که قطعنامهای علیه کشورمان صادر کنند. این پیشبینی البته دقیق نبود و اساسا هیچ بحثی درباره صدور قطعنامه ضد ایرانی در دستور کار نشست آتی شورای حکام آژانس قرار ندارد.
در این خصوص چند نکته مهم باید مورد توجه قرار گیرد: نخست؛ ایران و آژانس تعاملات مناسبی در سطوح مختلف دارند. تبادل هیاتها نیز بر حسب ضرورت در زمانها و شرایط متفاوتی صورت میگیرد.
بر این اساس سفر جاری مدیرکل آژانس به تهران بهمنظور انجام رایزنی دو طرف قبل از آغاز به کار نشست آتی شورای حکام صورت گرفته و گمانهزنیهای رسانههای غربی در خصوص دستور کار پادمانی سفر گروسی به ایران صحت ندارد. دوم؛ انتظار میرود سفر گروسی به تهران به ویژه پس از گزارش غیرسازنده اخیر او به ارائه ارزیابیهای مثبتی منجر شود تا بهانه برای سوءاستفاده سیاسی طرفهای غربی گرفته شود.
سوم؛ آژانس نمیتواند نقش تاثیرگذار خود در سرنوشت تفاهم هستهای را انکار کند، از این رو باید مراقب آثار گزارشها و مواضع مقامات خود باشد تا ضمن حفظ حیثیت حقوقی و حرفهای خود در مسیر حصول توافق موثر باشد.
توافق مشروط با آژانس
روزنامه خراسان در گزارشی نوشت: در حالی که در روزهای اخیر زمزمه های ارائه یک قطعنامه ضد ایرانی در نشست شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی به گوش می رسید، روز گذشته رافائل گروسی مدیرکل آژانس در سفر یک روزه خود با تهران به توافقی با ایران رسید که به نظر می رسد فعلا بحث این قطعنامه ضد ایرانی را کنار زده باشد.
به گزارش خراسان در بیانیه ای که پس از گفت وگوی دو ساعته میان گروسی و اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان منتشر شد به بازرسان آژانس اجازه داده میشود نسبت به سرویس فنی تجهیزات نظارتی مشخص شده اقدام کنند. در مهم ترین بخش این بیانیه تصریح شده به بازرسان آژانس اجازه داده می شود تا نسبت به سرویس فنی تجهیزات نظارتی مشخص شده و جایگزینی کارت های حافظه آنها که البته تحت مهر و موم مشترک در ایران نگهداری خواهند شد، اقدام کنند.
در پایان این بیانیه تاکید شده چگونگی و زمان انجام این اقدام، مورد توافق دو طرف قرار گرفت. همزمان یک منبع آگاه به خراسان گفت که چگونگی و زمان انجام اقدام فنی ایران طبق توافق روز گذشته به موضع اروپا و آمریکا در ارائه وتصویب قطعنامه جدیدی علیه ایران در شورای حکام بستگی مستقیم دارد و تهران اعلام کرده در صورتی این اجازه به بازرسان داده خواهد شد که در اجلاس پیش روی شورای حکام آژانس قطعنامه ای به تصویب نرسد.
پس از این دیدار که اولین گفت وگوی مستقیم رئیس جدید سازمان انرژی اتمی ایران و مدیرکل آژانس بود، محمد اسلامی در جمع خبرنگاران با سازنده خواندن مذاکراتش با گروسی اعلام کرد که گروسی در آینده نزدیک برای ادامه مذاکرات مجدد به تهران میآید. وی افزود: مذاکرات سازندهای را انجام دادیم. مسائل فیمابین اساسا فنی است. تفاهم کردیم در اجلاس آینده(کنفرانس عمومی) شرکت کنیم و در حاشیه اجلاس مذاکرات خود را ادامه دهیم.
نتیجه اتفاقات هسته ای برای بازار بورس
در کل با توجه به اتفاقات هسته ای از نظر کلی در صورت توافق بازار سرمایه نیز با جهش قیمتی همراه خواهد شد اما به چه شرطی ؟
در اصل بازار سرمایه به دلیل ریالی محاسبه شدن قیمتها و پیش بینی کاهش تورم رکود خواهد رفت اما از نظر تحلیلگران بنیادی شرکتهایی که تحریم شده اند مثل صعنت کشتیرانی خودرویی و پالایشگاهها روند سود سازی خوبی خواهند داشت بهای تمام شده شرکت ها صرف دور زدن تحریمها با کاهش چشمگیری روبه رو خواهد شد
با فروکش شدن هیجانات سهامداران خرد بازار رشد قیمتی متعادل و معقولانه ای خواهد داشت و میتوان اضافه شدن سرمایه گذاران خارجی را به این اتفاق افزود
اما برعکس موضوع در صورت عدم توافق این ارزش پول ملی کشور است دستخوش تغییرات میشود و سهام دلاری نیز که بیشتر شاخص ساز ها هستند و همچنین جز شرکتهایی هستند که تامین ارز کشور را در اختیار دارند شاهد افزایش رشد و متعادل سازی با تورم خواهند اما تا زمانی که سیاست های خارچی در زمینه ای هسته به همین منوال ادامه داشته باشد
اگر قطعنامه ای علیه ایران صادر شود بنظر برنامه هسته ای میتواند چالش بزرگ حتی با ملتهایی که ایران با انها مراودات تجاری دارد شود و به مرور مان شرکتها با افزایش هزینه استهلاک رو به افزایش هزینه ها در صورت های مالی خواهد شد پس توافق هسته ای برای بازار سرمایه بهتر میباشد و شوک ناگهانی شرکتهای بورسی خنثی خواهند شد
ارسال دیدگاه