تکنیک الگوی ساعت یا تیک صعودی چیست؟
تکنیک الگوی ساعت یا تیک صعودی چیست؟
الگوی ساعت در تابلوخوانی یکی از الگوهایی است که سرمایهگذاران در تحلیل رفتار سهم، بسیار از آن استفاده میکنند. استفاده از این الگو برخلاف محتواهایی که در سایتها و وبلاگهای مختلف در خصوص آن نوشته شده است دارای اصولی است که در این مقاله قصد داریم درباره همه آنها صحبت کنیم.
معمولا الگوی تیک ساعت در دقایق پایانی بازار دارای بیشترین اهمیت است چرا که رفتار سرمایهگذاران در انتهای روز معاملاتی سهم، جهت معاملاتی فردای آن را تعیین میکند.
قیمت پایانی و قیمت آخرین معمله چیست؟
قبل از توضیح در خصوص الگوی ساعت بهتر است ابتدا در مورد قیمت پایانی و قیمت آخرین معامله اطلاعاتی کسب کنید. قیمت پایانی در واقع میانگین موزون قیمتهای معامله شده در روز است.
نحوه محاسبه قیمت پایانی به شرطی که حجم معاملات سهم از حجم مبنا بیشتر باشد بر اساس محاسبه میانگین و یا معدل به دست میآید یعنی در محاسبه قیمت پایانی حجم نیز اهمیت زیادی دارد. قیمت آخرین معامله هم در واقع آخرین معاملهای است که در نماد شرکت انجام میشود. در الگوی تیک ساعت ما با این دو قیمت سر و کار داریم که در ادامه در خصوص آن توضیح میدهیم. به عنوان مثال، شکل زیر قیمت پایانی و آخرین معامله را در نماد شرکتی نشان میدهد.
همانطور که در شکل نشان داده شده قیمت آخرین معامله ۱۳۶۸ تومان ولی قیمت پایانی ۱۳۳۹ تومان است. قیمت پایانی سهم کمتر از قیمت آخرین معامله است و این نشان میدهد که این سهم در قیمتهای پایین بسیار معامله شده و به همین دلیل قیمت پایانی آن که میانگین معاملات روزانه است، پایینتر است.
الگوی ساعت چیست؟
الگوی ساعت یا همان الگوی تیک صعودی زمانی اتفاق میافتد که قیمت آخرین معامله بالاتر از قیمت پایانی باشد. حداقل اختلافی که باید بین این دو قیمت در نظر گرفت ۲ درصد است و این اتفاق در نیم ساعت پایانی بازار اهمیت زیاد پیدا میکند. در این حالت الگوی تیک ساعت تشکیل میشود. در خصوص این الگو حتما توجه داشته باشید که سهم باید حجم معاملات مناسبی هم داشته باشد. این حجم معاملات بهتر است در محدوده حجم معاملات ماهانه سهم باشد.
در این صورت معامله حجم کم و تشکیل الگوی تیک ساعت نمیتواند معیار مناسبی باشد حتی زمانی که اختلاف بین قیمت آخرین معامله و قیمت پایانی بالا بوده و از اعتبار بالایی هم برخوردار باشد.
چگونه از تکنیک الگوی تیک صعودی در تابلو خوانی سهم استفاده کنیم؟
حال که با الگوی تیک صعودی و کارکرد آن آشنا شدید، در ادامه باید استفاده از آن را در تابلوخوانی و نوسان گیری توضیح دهیم. برای شناسایی این سهمها نیازی نیست که کلیه نمادهای بازار را رصد کنید تا به هدف خود برسید بلکه قادرید با استفاده از یک فیلتر معاملاتی کاربردی نمادهایی که اختلاف بین قیمت پایانی و آخرین معامله آنها بیشتر از ۲ درصد باشد را پیدا کنید.
برای نوشتن فیلتر سهامی که با توجه به نکات گذشته میتوانند برای روز آینده مورد بررسی قرار گیرند، کافی است دستور زیر را کپی کرده و در بخش فیلتر سایت tse تایپ کنید.
در صورتی که تمایل دارید اختلاف بین آخرین معامله و قیمت پایانی افزایش یابد میتوانید عدد ۳ در تصویر که به معنای اختلاف ۳ درصدی بین قیمت پایانی و قیمت آخرین معامله است را تغییر دهید. کافی است دستور زیرا در بخش فیلتر سایت tsetmc وارد کنید تا پس از آن شاهد معاملات نمادهایی از این دست باشید.
(plp)-(pcp)>3 && (pd1)< (tmax)
نکات مهمی که در استفاده از الگوی ساعت باید بدانید!
یکی از نکات مهم در استفاده از الگوی ساعت یا صعودی این است که حجم معاملات سهم در بازه زمانی که قیمت آخرین معامله در حال پر کردن گپ قیمتی با قیمت پایانی است باید حداقل ۲۰ درصد حجم معاملات سهم باشد.
اگر شاهد این اتفاق باشیم، میتوان گفت که الگوی ساعت از اعتبار معاملاتی بالایی برخوردار است. البته برخی از سرمایهگذارانی که سهام شرکت را دارند، معاملات سهم را در انتهای بازار خوب جلوه دهند تا نظر دیگران را به سهم جلب کنند و به همین دلیل با حجم کمی سهم را رو به بالا معامله میکنند در صورتی که صرفا جنبه فریب معاملاتی دارد.
یکی از نکات مهم در الگوی تیک ساعت تغییرات قیمت منفی و مثبت است. به عنوان مثال، فرض کنید که قیمت پایانی سهمی -۴ درصد و قیمت اخرین معامله -۱ درصد باشد. خب در اینجا اختلاف بین قیمت پایانی و آخرین معامله ۳ درصد است و همین میتواند یک الگوی تیک ساعت تشکیل دهد.
تفاوت اینجاست که همین اختلاف میتواند در حالتهای مثبت (آخرین معامله ۴ درصد مثبت و قیمت پایانی ۱ درصد مثبت) یا مثبت و منفی (آخرین معامله ۲ درصد مثبت و قیمت پایانی -۱ درصد ) اتفاق بیفتد. اما این نکته را مد نظر داشته باشید که هر چقدر اختلاف به سمت عددهای مثبت برود، شرایط بهتر است.
تکنیک الگوی ساعت بیان می کند:
۱-در صورتی که در نیم ساعت پایانی بازار آخرین قیمت سهمی ۱/۵ درصد بیشتر از قیمت پایانی آن باشد سهم به احتمال هشتاد درصد فردا مثبت خواهد بود.
۲-در صورتی که در نیم ساعت پایانی بازار آخرین قیمت سهمی ۲ درصد بیشتر از قیمت پایانی آن باشد سهم به احتمال هشتاد درصد فردا صف خرید خواهد بود.
۳-در صورتی که در نیم ساعت پایانی بازار آخرین قیمت سهمی ۱/۵ درصد کم تر از قیمت پایانی آن باشد سهم به احتمال هشتاد درصد فردا منفی خواهد بود.
۴-در صورتی که در نیم ساعت پایانی بازار آخرین قیمت سهمی ۲درصد کم تر از قیمت پایانی آن باشد سهم به احتمال هشتاد درصد فردا صف فروش خواهد بود.
ارسال دیدگاه