فاندینگ ریت (Funding Rate) چیست؟
فاندینگ ریت (Funding Rate) چیست؟
فاندینگ ریت یکی از معیارهای مهمی است که تریدرهای بازار آتی یا همان بازار فیوچرز ارزهای دیجیتال باید به آن توجه کنند.در اصل تریدر های بازار آتی ارز دیجیتال ، باید به منظور بهینه کردن معاملات خود، به شناسایی معیار Funding Rate بدلیل نقش تاثیرگذار آن بپردازند .به همین دلیل ، در ابتدا با تفاوتهای قراردادهای آتی سنتی (Traditional Futures) و قراردادهای آتی دائمی (Perpetual Futures) آشنا میشویم.
فاندینگ ریت نقش کلیدی در معامله ی قراردادهای آتی دارد.
همانطور که می دانید در قراردادهای آتی یا فیوچرز سنتی، تاریخ انقضا ماهیانه یا فصلی هست و بعد از زمان مقرر منقضی و تسویه می شود درست بر خلاف قراردادهای نوع دائمی که تاریخ انقضا و سررسید نداردند و تریدر ها میتوانند بدون توجه به زمان ، پوزیشنهای خود را باز نگه دارند.
پس بدلیل اینکه قراردادهای فیوچرز دائمی بدون تاریخ انقضا هستند و در نتیجه هیچوقت تسویه نمیشوند، صرافیها به فرآیندی برای اطمینان از دور نشدن قیمت یک دارایی معین در بازار آتی و بازار نقدی روی آورده اند، این فرآیند تحت عنوان فاندینگ ریت (Funding Rate) شناخته میشود.
فاندینگ ریت، پولی است برای تریدر های بازار معاملات اوراق قرارداد آتی دائمی که دارای پوزیشن باز هستند و وجهی را به نسبت پوزیشن خود دریافت و یا پرداخت میکنند. این شاخص بر اساس اختلاف قیمت یک دارایی در دو بازار آتی و نقدی محاسبه شده و یک تریدر ممکن است زمانی مجبور به پرداخت فاندینگ ریت شود و در زمان دیگری، با توجه به شرایط بازار ، وجهی را بر اساس Funding Rate دریافت کند.
funding rate به معنای شاخص نرخبودجه است اما در بازار ارزهای دیجیتال استفاده از نرخ بودجه تعریف درستی از فاندینگ ریت نیست. زیرا معنی و مفهوم اصلی و درست را نمی رساند.
فادینگ ریت با شاخص گاوی و خرسی مرتبط است
معمولا هر ۸ساعت یکبار نرخ مشخص شده ی قراردادهای دائمی برای اطمینان از خطر از بین رفتن تعادل تعین می شود یعنی هر ۸ساعت یکبار نرخ فاندینگ ریت بر اساس اتفاقات بازار تغیر میکند با وجود اینکه سود آزاد خریدار و فروشنده برابر است، به بیان ساده تر اهرم یا لوریج (Leverage) آنها میتواند متفاوت باشد.
در نتیجه زمانی که تریدر ها قصد خرید با لوریج یا اهرم بیشتری دارند، کارمزد آنرا هم باید پرداخت کنند که نمایانگر سرمایه گذاری بیشتر است ؛ به این وضعیت شاخص گاوی گفته میشود. همچنین در شرایط برعکس زمانی که تریدر قصد فروش دارد و از اهرم بیشتری استفاده میکند، نتیجه نزول سرمایه گزاری خواهد بود و به این وضعیت شاخص خرسی گفته می شود.
فاندینگ ریت نمایانگر میزان خریداران و فروشندگان در یک بازار معاملاتی است .
فاندینگ ریت مقدار پولی است که معامله گران بر اساس اختلاف قیمت پیشآمده پرداخت و یا دریافت میکنند.
اما نکته خیلی مهمتر در تعریف فادینگریت؛
معاملهگران ترجیح میدهند که معاملات آتی خود را در پلتفرمی انجام دهند که فاندینگ ریت آن پایین باشد و تاثیر زیادی روی محاسبات مرتبط با پوزیشن آنها نگذارد. مقدار فاندینگ ریت در تمامی صرافیها یکسان نیست و بسته به ویژگیهای مرتبط با پلتفرم معاملاتی ارائه شده، نحوه محاسبه آن نیز متفاوت است. برخی از صرافیها که امکان انتقال دارایی از بازار آتی به اسپات و برعکس در آنها بسادگی و سرعت بالاتری است، معمولا به دلیل فرصتهای آربیتراژی پیش آمده، دارای Funding Rate پایینتری هستند.
funding rate تاثیر مستقیمی با بازارهای شاخصی دارد. شاخص هایی مانند ترس و طمع می تواند تاثیر مستقیمی بر شاخص فاندینگ ریت داشته باشد.
چه زمانی funding rate منفی و مثبت در بازار رخ می دهد؟
وقتی گفته می شود بازار ارز دیجیتال مور نظر funding rate منفی دارد یعنی در بازار تعداد فروشندگان آن از تعداد خریداران آن بیشتر است. در دنیای ارزهای دیجیتال به آن بازار فاندینگ منفی می گوییم و بیانگر این است که ترس به بازار برگشته است.
و اما اگر تعداد خریداران از تعداد فروشندگان بیشتر باشد می گوییم فاندینگ مثبت ایجاد شده است که بیانگر وجود طمع در بازار است.
فاندینگ ریت به طور کلی بیانگر احساسات کلی کاربران شبکه نیز می باشد. چون این شاخص نشان می دهد که معامله گران در چه قیمت ها و چه زمان هایی روی قراردادهای دائمی شرط بندی کرده اند .
کف بومی فاندبنگ ریت
در وضعیتی که فاندینگ ریت ارز دیجیتالی پایین است و تریدر ها از اهرم برای پوزیشن خرید خود استفاده نمی کنند کف بومی فادینگ ریت اتفاق می افتد اما باید همواره توجه داشته باشید که فاندینگ ریت میتواند به شکلگیری یک کف بومی کمک کند، اما نمیتوان گفت که تنها مورد تاثیرگذار برای رخ دادن کف بومی است زیرا فاندینگ ریت مرتبا در حال تغیر است ومعمولا بعد از هر اصلاح قیمت قدرتمند، نابود میشود.
یک تریدر میتواند صعودی بودن یک بازار را با اندازهگیری منظم فاصله نرخ معاملههای انجام شده و بازار لحظهای به دست بیاورد.
هنگامی که شاخص کف بومی را نشان میدهد، معمولا به این معنی است که اعتماد معاملهگران در حال افزایش است. پس باید بیاد داشته باشیم زمانی که فاندینگ ریت قراردادهای دائمی پایین است، برای خریدارانی که از اهرم پایین استفاده میکنند بهتر است.
ارسال دیدگاه