مجمع بورسی چیست؟

مجامع شرکت های بورسی

هر گونه گردهمایی سهامداران و مدیران یک شرکت سهامی به منظور تعیین وضعیت شرکت و تصمیم گیری در خصوص شرکت و فعالیت های آن، مجمع گفته می شود.

مجامع شرکت های بورسی

یکی از ابهام آمیز ترین بخش های بازار سرمایه برای عزیزانی که تازه وارد این زمینه شده اند، مجامع شرکت های بورسی و تاثیر آن ها رو سهام هایشان است. وقتی که سال مالی شرکت ها تمام می شود و فصل مجامع آغاز می گردد باعث سر درگمی آن ها می شود و برایشان سوالاتی درباره وضعیت نماد در زمان برگزاری مجمع، قیمت سهام قبل و بعد از مجمع و … پیش می آید.

مجمع چیست ؟

اگر بخواهیم یک تعریف مختصر و ساده از مجمع داشته باشیم می توان گفت که به هر گونه گردهمایی سهامداران و مدیران یک شرکت سهامی به منظور تعیین وضعیت شرکت و تصمیم گیری در خصوص شرکت و فعالیت های آن، مجمع گفته می شود.

انواع مجامع شرکت های بورسی

به طور کلی مجامع شرکت ها به سه دسته تقسیم می شوند:

۱-مجمع عمومی موسس

۲-مجمع عمومی عادی

۳-مجمع عمومی فوق العاده

مجامع شرکت های بورسی

الف- مجمع عمومی موسس

به منظور تعیین مدیران و بازرسان شرکت ها و همچنین تصویب اساس نامه که جزء اولین اقداماتی هست که در شرکت ها صورت می پذیرد، مجمع عمومی موسس تشکیل می شود. حضور همه موسسین و تعدادی از پذیره نویسان که در مجموع دارنده بیش از نیمی از سهام شرکت باشند ضروری است.

در این جلسات موارد زیر تعیین می شوند :

۱-انتخاب اولین مدیران و بازرسان

۲-تعیین روزنامه کثیرالانتشار

۳-تصویب گزارش موسسین

۴-تصویب اساس نامه شرکت

ب-مجموع عمومی عادی (سالانه و به‌طور فوق‌العاده)

مجمع عمومی سالانه که اصطلاحا به آن مجمع عمومی عادی سالانه گفته می شود، سالانه یک بار برگزار می شود که زمان آن در اساس نامه شرکت ذکر شده است. مدت زمان تشکیل مجمع عمومی سالانه حداکثر تا ۴ ماه پس از پایان سال مالی شرکت است. سال مالی اکثر شرکت های بورسی اسفند ماه به پایان می رسد بنابراین شرکت ها موظف هستند نهایتا تا تیرماه مجمع خود را برگزار کنند. به همین دلیل است که زمان برگزاری اکثر مجامع شرکت های بورسی بین اردیبهشت تا تیرماه می باشد.

در مجمع عمومی سالانه موارد زیر مطرح می شوند :

۱-بررسی عملکرد مالی شرکت

۲-مطرح کردن برنامه های شرکت در سال پیش رو

۳-تصویب ترازنامه

۴-تخصیص سود و زیان

۵-تصویب میزان سود نقدی تقسیمی بین سهامداران

۶-انتخاب مدیران و بازرسان

۷-میزان سود پیش بینی شده شرکت در ابتدای سال

۸-انتخاب روزنامه کثیرالانتشار

در ماده ۸۶ قانون تجارت آمده است: مجمع عمومی عادی می‌تواند نسبت به کلیه امور شرکت بجز آنچه که در صلاحیت مجمع عمومی موسس و فوق‌العاده است تصمیم بگیرد. به بیانی دیگر، کلیه تصمیماتی که نیاز به تغییر اساسنامه نداشته باشد بر عهده مجمع عمومی سالانه است.

حداقل ۱۰ روز و حداکثر ۴۰ روز پس از انتشار آگهی دعوت به مجمع باید مجمع برگزار شود. و هر فردی که صاحب سهام شرکت باشد قادر به شرکت در جلسه می باشد. هر سهم در مجمع عمومی به معنی یک حق رای می باشد. هر چند ممکن است در بعضی مواقع قوانین خاصی در این مورد تعیین شود به طور مثال مقرر شود سهامدارانی که کمتر از ۱۵ سهم دارند حق رای ندارند.

در مجمع شرکت های بورسی حضور حداقل بیش از نیمی از سهامداران الزامی است. اگر در اولین دعوت حد نصاب مذکورحاصل نشود مجمـع بـرای بـار دوم برگزار خواهـد شـد و بـا حـضور هر عده از صاحبان سهامی که حق رای دارند رسمیت یافته و اخذ تصمیم خواهد نمود. به‌شرط آنکه در دعوت دوم نتیجه دعوت اول قید شده باشد. تمامی تصمیماتی که در مجمع عادی عمومی اتخاذ می‌شود، با کسب نصف آرا بعلاوه یک رای معتبر خواهد بود.

اگر نیاز باشد که بیش از یک بار در سال مجمع تشکیل شود (بجز زمانی‌که در اساسنامه ذکر شده)، در آگهی دعوت به مجمع، نام آن به مجمع عمومی عادی به‌طور فوق‌العاده تغییر پیدا می‌کند. معمولا انتخاب هیئت مدیره به دلیل تغییر ترکیب سهامدارن از دلایل تشکیل مجمع عمومی عادی به‌طور فوق‌العاده است.

بنابراین مجمع عمومی عادی به ‌طور فوق‌العاده همان مجمع عمومی عادی می باشد که در زمانی غیر از وقت معین شده در اساسنامه تشکیل می‌شود. این نوع مجمع از حیث ماهیت، مجمع عمومی عادی است و از نظر شرایط، ضوابط، صلاحیت ها و قوانین مطابق مجمع عمومی عادی بوده و تنها از نظر زمان برگزاری با آن متفاوت است.

ج-مجمع عمومی فوق‌العاده

در شرایطی همچون تغییر اساس نامه شرکت، افزایش سرمایه، انحلال شرکت و یا تغییر سال مالی شرکت مجمع عمومی فوق العاده تشکیل خواهد شد. لازم به ذکر است که اختیارات مجمع عمومی فوق ‌العاده در مورد تغییر اساسنامه محدود می باشد،

به عنوان مثال این مجمع حق تغییر تابعیت شرکت و یا اعمال تغییراتی که افزایش تعهدات سهامداران را به همراه داشته باشد یا تغییراتی که سبب محرومیت سهامداران از حقوق شناخته شده آن ها شود را ندارد. همچنین درمورد تصمیمات مربوط به افزایش و کاهش سرمایه نباید منجر به افزایش تعهدات مالی سهامدارن (چه همه آن‌ها و چه برخی) از آن ها شود.

این جلسات نیز زمانی رسمیت خواهند داشت که بیش از نیمی از افرادی که حق رای دارند در جلسه حضور داشته باشند. اگر در دعوت اول حد نصاب فوق کامل نشود، جلسه بعدی با حضور یک سوم از دارندگان سهام نیز رسمیت خواهد داشت (به شرط قید نتیجه دعوت جلسه اول). تصمیمات جلسات مجامع عمومی فوق‌العاده زمانی معتبر خواهند بود که بتوانند حداقل دو سوم آرای حاضرین را کسب کنند.

چگونه از برگزاری مجامع شرکت هاپی بورسی با خبر شویم

۱-یکی از مهم ترین منابعی که می توان از آگهی های دعوت به مجامع با خبر شد سایت کدال به آدرس www.codal.ir  می باشد. به این صورت که پس از وارد شدن به سایت در قسمت ” نام/ نماد” نماد شرکت مورد نظر را وارد می کنید و در قسمت “گروه اطلاعیه” گزینه “آگهی دعوت به مجامع و تصمیمات” را انتخاب می کنید و در قسمت پایین گزینه “جست وجو” را بزنید.

۲-همچنین از سایت مدیریت فناوری بورس تهران به آدرس www.tsetmc.com  نیز می توانید این اطلاعیه ها را ببینید. بدین منظور پس از وارد شدن به سایت مدیریت فناوری بورس تهران روی گزینه “جست و جوی نماد” کلیک کنید.

۳-همچنین این آگهی ها را در روزنامه های کثیرالانتشار نیز می توانید مشاهده نمایید.

نکات مهم در رابطه با مجمع شرکت های بورسی

۱-معمولا ۲ روز کاری قبل از برگزاری مجمع شرکت های بورسی نماد معاملاتی آن شرکت در تابلوی بورس متوقف خواهد شد و دیگر قابل معامله نخواهد بود، بنابراین اگر قصد شرکت در مجمع را ندارید باید سهام خود را قبل از آن بفروشید.

۲-تمامی تصمیماتی که در مجمع گرفته می شود مشمول کسانی می شود که در روز برگزاری مجمع صاحب سهام شرکت باشند.

۳-دو روز کاری بعد از مجمع نماد شرکت باز می شود و شما می توانید سهام خود را به فروش برسانید (توجه داشته باشید که اگر در روز مجمع سودی تقسیم شود و شما در روز مجمع صاحب سهام شرکت بوده باشید بعد از بازگشایی نماد اگر سهام شرکت را بفروشید همچنان شما صاحب سود تقسیم شده در روز مجمع می باشید حتی اگر بعد از مجمع تمام سهام خود را به فروش برسانید)

۴-طبق قانون تجارت شرکت ها حداکثر تا ۸ ماه پس از تاریخ برگزاری مجمع فرصت دارند که سود نقدی را بین سهامداران توزیع کنند. برخی شرکت ها ممکن است زود پرداخت کنند و برخی دیگر ممکن است در روزهای آخر پرداخت کنند که می توانید از قبل از برگزاری مجمع آگهی زمان بندی پرداخت سود را مطالعه نمایید.

۵-در صورتی که در مجامع شرکت های بورسی سود نقدی تصویب شود، معمولا در روز بازگشایی نماد پس از مجمع این سود از قیمت قبل از مجمع سهم کسر می شود و قیمت تئوریک سهم در هنگام بازگشایی برابر خواهد بود با قیمت روز قبل از مجمع منهای سود تقسیمی تصویب شده در مجمع. حال ممکن است این قیمت به دلیل عرضه و تقاضا، در زمان بازگشایی متفاوت با فرمولی که گفته شد باشد.

۶-اگر سود نقدی تقسیمی شرکت در مجامع شرکت های بورسی شامل شما شود و در تاریخ معین شده آن را از شرکت دریافت نکنید، شما همچنان این سود را از شرکت طلبکار هستید و حتی اگر چند سال بعد به شرکت مراجعه کنید می توانید آن سود را دریافت کنید.

۷-نماد شرکت‌های بورسی حداکثر ۲ روز کاری قبل از برگزاری مجامع شرکت های بورسی بسته می‌شود و اگر افزایش سرمایه در جمع تصویب شود، نماد می‌تواند تا ۶۰ روز بسته بماند و در زمان بازگشایی نماد هم سود تقسیمی مورد تایید در مجمع از قیمت سهم کسر می‌گردد. دقت داشته باشید که قیمت سهم پس از کسر مقدار سود نقدی بر اساس عرضه و تقاضا تعیین خواهد شد.