نسبت های مالی را بشناسید

نسبت P/S یا قیمت به فروش چیست ؟

نسبت P/S که به تازگی در تیرماه سال ۱۴۰۰ به تابلو نماد بورس ایران اضافه شد . در این مقاله به مواردی میپردازیم که : _P/S چیست ؟ _مزیت استفاده از نسبت P/S چیست ؟ _چطور میتوانیم P/S را محاسبه کنیم ؟! _با نسبت  P/S چه تصمیماتی میتوان اتخاذ کرد ؟ نسبت P/S چیست ؟ […]

نسبت P/S که به تازگی در تیرماه سال ۱۴۰۰ به تابلو نماد بورس ایران اضافه شد .

در این مقاله به مواردی میپردازیم که :

_P/S چیست ؟

_مزیت استفاده از نسبت P/S چیست ؟

_چطور میتوانیم P/S را محاسبه کنیم ؟!

_با نسبت  P/S چه تصمیماتی میتوان اتخاذ کرد ؟

نسبت P/S چیست ؟

نسبت P/S در بعضی مواقع با نام PSR به معنی Price Sale Ratio هم فراخوانده میشود . همانطور که میتوان از اسم این نسبت مالی متوجه شد ، P/S یعنی نسبت قیمت سهم به فروش  هر سهم . یا همان Price  به Sale .

باید دقت کرد منظور از فروش سهم یعنی حق فروشی که در یک سال شامل سهم سهم میشود . اعتقاد بر این است که رشد فروش ثابت و قوی وسیله‌ای برای رشد شرکت است . به هنگامی که یک شرکت در فروش در حال رشد هست میتوان تصمیم درست تری را نسبت به تحلیل آن و وضعیت فعلی آن اتخاذ کرد .

قصد از اضافه کردن نسبت P/S به تابلو TSETMC در بورس ایران ، این بوده است که بتوانیم یکی از نسبت های مالی مرتبط با فروش را در تابلو مشاهده کنیم . محاسبه این نسبت می‌تواند دقت تحلیل و ارزیابی شرکت مورد نظر را افزایش دهد.

یکی از نسبت های مهم در فهرست آموزش های تحلیل بنیادی نسبت P/S است.

مزیت و اهمیت استفاده از نسبت P/S چیست ؟!

یکی از اصلی‌ترین و مهم‌ترین مزایای استفاده از این نسبت، سخت بودن دستکاری میزان فروش نسبت به دستکاری سود حاصل شرکت در صورت‌های مالی است. چون میزان فروش صرفا از قرارداد‌های فروش شرکت به دست می‌آید و این در حالی است که محاسبه میزان سود در گرو دخیل کردن چند پارامتر و صورت مالی مختلف است.

اهمیت استفاده از نسبت P/S این است که یک سرمایه گذار باید ارزش واقعی شرکت و قیمت سهم آن را بداند تا بتواند با قیمت فعلی آن سهم در تابلو  مقایسه کند، و در نهایت تصمیم ورود به سهم را با خیالی آسوده تر اخذ کند.

در تعیین نسبت P/S می‌توان دو نگاه تحلیلی متفاوت را به کاربرد:

روش اول گذشته‌نگر (TTM) بر اساس چهار فصل آخری است که گزارش‌های مالی شرکت منتشر شده‌اند. این مورد دقیقا همان چیزی است که تحت عنوان P/E در سایت سازمان بورس اوراق بهادار (TSETMC) مشاهده می‌کنید.

روش دوم نگاهی رو به جلو (Forward) است که با پیش‌بینی گزارش‌های ماه‌های پیش روی شرکت، سودآوری شرکت را تخمین می‌زند و محاسبه میکند.

 

کیان شکوهیان

چطور میتوانیم P/S را محاسبه کنیم ؟

برای محاسبه نسبت P/S ما نیاز به چندین پارامتر داریم که بتوانیم آن را محاسبه کنیم :

بر روی تابلو هر نماد باید قیمت سهم ، ارزش بازار یا تعداد سهام آن را داشته باشیم ، سپس به صورت های مالی آن سهم مراجعه کرده و میزان فروش سالیانه را پیدا کرده و یادداشت میکنیم ، برای درک بهتر با مثال زیر همراه شوید :

در این مثال از سهم فملی استفاده میکنیم :

در ابتدا به سایت tsetmc صفحه نماد فملی میرویم و قیمت پایانی را یادداشت میکنیم . قیمت ۱۲۲۴۰ ریال است .

در همین مرحله تعداد سهام بازار فملی که ۲۰۰ میلیارد عدد سهم است را یادداشت میکنیم .

در مرحله بعد به سایت کدال رفته  و صورت مالی تلفیقی فملی – خلاصه اطلاعات گزارش تفسیری پیدا میکنیم، به این دلیل که نیاز به دانستن مقدار فروش شرکت در یکسال را داریم .

در اینجا اگر بخواهیم نگاه به سال گذشته داشته باشیم باید عدد ۴۲۲,۲۲۰,۱۹۴ را در نظر داشته باشیم اگر بخواهیم نگاهی بر آینده (Forward) داشته باشیم باید عدد ۵۵۸,۸۹۵,۸۷۷ انتخاب کنیم .

در این مرحله :

مقدار فروش را بر تعداد سهم‌های منتشر شده تقسیم می‌کنیم. در این مثال تعداد سهام ۲۰۰ B عدد بود  .

در هنگام تهیه این آموزش در تیر ماه سال ۱۴۰۰ هستیم ، پس فروش ۱۴۰۰ تنها یک برآورد و پیش بینی شرکت هست .

فروش به ازای هر سهم  سال ۹۹ ۲٫۱۱۱ ریال
فروش به ازای هر سهم سال ۱۴۰۰ ( Forward ) ۲٫۷۹۴ ریال

 

و حال باید نسبت P/S را محاسبه کنیم :

قیمت سهم : فروش به ازای هر سهم : نسبت P/S : 
۱۲٫۲۴۰ سال ۹۹ = ۲٫۱۱۱ ریال ۵٫۷۹
۱۲٫۲۴۰ سال ۱۴۰۰ = ۲٫۷۹۴ ریال ۴٫۳۸

 

در این مثال مشاهده میکنیم که نسبت های P/S سهم چطور بدست آمده است .

نکته : دقت کنید وقتی اسم روش TTM را میبریم ، منظور ۱۲ ماه اخیر است یعنی قاعدتا باید در مثال فوق فروش تیر ماه ۹۹ تا انتهای خرداد ۱۴۰۰ محاسبه شود ولی به دلیل عدم وجود گزارش ۳ ماهه اول ۱۴۰۰ در هنگام تهیه این آموزش ما از آن چشم پوشی کردیم .

با نسبت  P/S چه تصمیماتی میتوان اتخاذ کرد ؟

نسبت P/S به ما میگوید که قیمت نسبت به فروش شرکت چقدر ارزش دارد و با این تدابیر میتوانیم متوجه بشویم : اصلا سهم ارزش خرید دارد یا نه؛ اصلا عملکرد شرکت در سال گذشته چگونه بوده است و یا شرکت برای سال جاری و یا آینده چه برنامه ای دارد و بعد وارد سهم شود .

این نسبت هر چه کمتر باشد می تواند بیانگر پایین بودن قیمت سهم باشد و نشانه ای مثبت تلقی میشود .

هر چه قدر این این نسبت کمتر باشد ( زیر عدد ۱ ) نشانه ای مثبت تر به ما میدهد که قیمت نسبت به فروش شرکت کم است و هشداری مثبت است برای قیمت سهم که میتواند رشد داشته باشد .

 

توجه کنید که به هیچ عنوان از نسبت های P/E یا P/S به تنهایی جهت تصمیم معاملاتی استفاده نکنید  . خرید و فروش سهم امری بسیار مهم است که باید به تمام وجه شرکت دقت کرد .

 

تحلیل های تکنیکال تیم سهم آموز را از اینجا ببینید