هر آن چه باید درباره حد ضرر بدانیم
هر آن چه باید درباره حد ضرر بدانیم
هدف ما از ورود به بازارهای مالی و بورس، کسب سود و منفعت است؛ که تنها با آگاهی، تجربه و تصمیمگیریهای درست و به موقع امکان پذیر است. اما پیش از کسب سود، باید توجه کنید که در این بازار ، اصل دارایی خودمان را حفظ کرده و اجازه ندهیم، سرمایه اولیهمان به باد رود؛ پس، مهم است به ضرر و زیان ناشی از معاملات توجه داشته باشیم.
چطور از ضرر کردن جلوگیری کنیم؟ تا چه مدت باید سهمی را نفروشیم ؟ چطور زمانِ فروش را تشخیص بدهیم؟ تمامی این سوالات به «حد ضرر» خواهند رسید که باید درباره آن نکاتی را بدانیم.
حال بیایید ببینیم حد ضرر چیست؟
حدد ضرر ، همان نقطه خروج است که نشان دهنده توقف است که با دانستن آن سرمایه گذاری ایمنی خواهید داشت. هر معاملهگری باید قبل از خرید سهام، قیمتی را تحت عنوان حد ضرر برای خود مشخص کند. حد ضرر برای جلوگیری از زیان بیشتر تعیین میشود و در صورتی که قیمت سهم از عدد تعیین شده پایینتر بیاید، یا حتی در نزدیکی و مجاورت آن قرار گرفته باشند؛ وقت قبول زیان و فروش سهم خواهد بود.
حد ضرر به دو روش در نظر گرفته می شود:
۱-ثابت
در این روش معامله گر پس از خرید سهم حد ضرر سهم را انتخاب می کند و زمانی که سهم به قیمت مورد نظر رسید معامله گر برای فروش سهم اقدام می کند.
برای روشن تر شدن :معامله گر سهمی را به قیمت ۱۰۰۰ ریال خریداری می کند و انتخاب می کند تا ۱۰ درصد حاضر به تقبل ضرر می شود پس حد ضرر خود را در ۹۰۰ریال می گذارد.
نکته: حد زیان خود را در فاصله اندکی از قیمت خرید قرار ندهید. زیرا زود از آن سهم خارج می شوید و فرصت سودآوری را از خود گرفته اید.
۲-متحرک
در این روش معامله گر حد ضرر را برای حفظ سود در نظر می گیرد .
برای روشن تر شدن : با هر ثبت سقف جدید قیمت سهم حد ضرر هم متناسب با سقف جدید قیمت انتخاب می شود اما با کاهش قیمت حد ضرر تغیری نخواهد کرد.
*زمانی که قیمت سهم، مرز مقاومت را رد کرد و مقاومت آن شکسته شد، باید حد ضرر را بالاتر از حد مقاومت بگذارید.
نکته:کاهش میزان سود، خود به نوعی ضرر است و باید در تعیین حد زیان خود، این مبلغ را در نظر داشته باشید و حد ضرر را نیز متناسب با افزایش قیمت سهم، افزایش بدهید.
انتخاب حد ضرر مناسب
حد ضرر یک فاکتور نسبی است؛ بنابراین نمیتوانیم برای تعیین و محاسبه آن از فرمول ثابت و مخصوصی استفاده کنیم؛ با این وجود مشخص کردن حد ضرر از الزامات است. برای انتخاب یک حد ضرر مناسب باید دو عامل مهم قیمت سهام و حجم معامله را در نظر داشته باشیم. پس از مشخص کردن حد ضرر، تلاش کنید در شرایط بد روحیه خود را حفظ کرده، ضرر را قبول کنید و حد ضرر را تغییر ندهید.
یکی از اشتباهات معامله گران ، انتخاب یک حد ضرر مشخص است مثلا این افراد ۱۰درصد ضرر از قیمت ورود به هر سهم را در نظر می گیرند که این روش مناسبی برای تعین حد ضرر نیست .
توجه داشتن به ۴ مورد برای تعین حد ضرر مناسب الزامی است:
میزان نوسانات سهم
بازه زمانی معاملات
سطوح حمایت و مقاومت
ارزش دارایی قابل فروش
یک اصل برای خود قرار داده و همیشه در معاملات به حد زیان تعیین شده، وفادار باشید. ممکن است علی رغم تعیین حد ضرر از سوی شما و فروش سهم با رسیدن به این حد، شاهد بازگشت قیمت و قرار گرفتن آن در سیر صعودی باشید؛ اما نباید برآشفته شده و از فرمول خود مایوس شوید. این قانونی است که در کل پایبندی به آن، ریسک های زیان دهی را به مراتب می کاهد.
*تنها در صورتی مجاز به عدم لحاظ حد زیان هستید که سرمایه گذاری و دید شما در بازار سهام، بلندمدت باشد. در این صورت و اگر قرار است یک سال مالی کامل بابت سودآوری سهام خریداری شده خود، در انتظار بمانید؛ عدم تعیین حد زیان تا حدودی قابل قبول خواهد بود.
مفهوم ریسک به ریوارد حد ضرر
میزان ریسکی پذیری یک نفر در مقابل سودی که برای رسیدن به آن برنامه ریزی کرده است را ریسک به ریوارد میگویند. که بیانگر ، نسبت ریسک پذیری افراد به سود پیش بینی شدهاست . سرمایه گذاران برای آن که به سود خوبی دست یابند، باید مقداری ریسک را بپذیرند. یکی از فاکتورهای مهم موفقیت در معاملات، نسبت سود به ضرر آن است.
درصد احتمال رسیدن به حد ضرر کمتر خواهد شد اگر، حد ضرر در فاصله مناسبی با قیمت قرار گرفته باشد؛ پس هر چقدر این دو عدد به یکدیگر نزدیک باشند، احتمال رسیدن به حد ضرر بیشتر خواهد شد.
برای روشن تر شدن یعنی اگر حد ضرر برای شما به نسبت سودی که ممکن است بدست آورید مبلغ کمتری باشد حد ضرر مناسب تری را انتخاب کردید که در صورت حاصل شدن سود بزرگی به شما می رسد و در صورت زیان مقدار آن ناچیز باشد .
برای محاسبه و اندازهگیری سود و ریسک واقعی در معاملات بازارهای مالی، میتوانید از فرمولهای زیر استفاده کنید:
محاسبه سود واقعی: نسبت برد × مقدار سود
محاسبه ریسک واقعی: (نسبت برد – ۱) × (سرمایه اولیه)
ارسال دیدگاه