وام دهی در کریپتو (Crypto Lending) چیست؟
وام دهی در کریپتو (Crypto Lending) چیست؟
همهی ما با سیستم تسهیلات بانکی و فراز و نشیبهای آن آشنا هستیم و میدانیم که گرفتن وام از بانکها چه دردسرهایی در پیش دارد. اما در دنیای امروز که در آن فناوری بلاکچین و ارزهای دیجیتال در دسترس هستند؛ پشت سد سیستمهای متمرکزی همچون بانکها ماندن کمی عجیب است.
زیرا میتوان به دور از فرایندهای وقتگیر اداری و در کمترین زمان، با استفاده از سیستم وام دهی کریپتو (Crypto Lending) بهراحتی وام گرفت.گرفتن وام در دنیای کریپتوکارنسی به مراتب آسانتر و سریعتر از دریافت تسهیلات بانکی است و این روزها طرفداران بسیاری در گوشه و کنار جهان دارد.
سیستم وام دهی کریپتو چطور کار میکند؟
برای دریافت وام ارز دیجیتال، شما دارایی رمزارز خود (بیت کوین، اتریوم، تتر و سایر رمزارزها) را وثیقه میگذارید و از دارایی کاربران دیگر وام دریافت میکنید (وام میتواند بیت کوین، اتریوم، تتر و غیره باشد).
این فرایند بهصورت همتا به همتا (P2P)، در بستر پلتفرمهای آنلاین وام دهی کریپتو انجام میشود و از واسطهها خبری نیست. وام گیرنده هنگام تسویه، علاوه بر مبلغ وام باید میزان سود تعیین شده هنگام ثبت قرارداد را نیز به حساب وام دهنده واریز کند.
چرا و چه زمان به وام ارز دیجیتال نیاز خواهید داشت؟
تصور کنید مقداری رمزارز بهقصد سرمایهگذاری خریدهاید و قصد فروش آن را ندارید. اما پس از این سرمایهگذاری نیاز مالی پیدا میکنید. در این شرایط مسلماً باید رمزارزهای خود را تبدیل به ارز فیات کنید و از سرمایهگذاری دست بکشید. اما راه دوم استفاده از سیستم وام دهی کریپتو است. با این روش بدون از دست دادن سرمایه رمزارز خود میتوانید نیاز مالیتان را مرتفع کنید.
چه کسانی به شما وام میدهند؟
وام دهندگان این سیستم عموماً افرادی هستند که مقداری رمزارز را بهمنظور سرمایهگذاری خریداری کردهاند و از طریق وام دادن دارایی ارز دیجیتال خود و دریافت سود آن، از سرمایهشان کسب درآمد میکنند.
چه تضمینی وجود دارد که شما وام دریافتی را بازگردانید؟
مبلغی که شما بهعنوان وثیقه واریز میکنید و عموماً چند برابر میزان مبلغ وامی است که دریافت کردهاید؛ به حساب وام دهنده منتقل میشود. درصورتی که از پرداخت سود و اصل رمزارزها خودداری کنید، وثیقه در حساب او باقی خواهد ماند و شما دیگر به دارایی رمزارز خود دسترسی نخواهید داشت. (وام دهنده نیز قادر به فروش این دارایی نخواهد بود و فقط مبلغ در حساب او بلوکه خواهد شد تا زمان تسویه کامل وام).
تفاوتهای سیستم وام دهی کریپتو با وامهای بانکی
۱٫ هنگامی که شما قصد دارید از بانک وام بگیرید، اولین قدم ارائه مدارک شناسایی دقیق و احراز هویت در بانک است. این در حالیست که برای گرفتن وام رمزارز بههیچ عنوان نیاز به احراز هویت و ارائه مدارک شناسایی نیست.
۲٫بانکها از شما ضمانتهایی مانند سند منزل و یا فیش حقوقی معتبر درخواست میکنند و در صورت عدم وجود چنین وثیقههایی، وام به شما تعلق نمیگیرد. اما در وام دهی کریپتو شما بهراحتی میتوانید از دارایی رمزارز خود بهعنوان وثیقه استفاده کنید.
۳٫بانکها به افراد زیر ۱۸ سال و کسانی که دارای یک شغل ثابت با میزان درآمد مشخص نیستند، تسهیلات ارائه نمیدهد. اما برای گرفتن وام کریپتو این محدودیتها وجود ندارد و همه کسانی که دارایی رمزارز دارند، میتوانند از وامهای این شبکه استفاده کنند.
۴٫هنگامی که شما از بانکها وام میگیرید، باید یک مدتی منتظر واریز شدن پول به حساب خود باشید. اما در سیستم وام دهی کریپتو مبلغ وام در لحظه تایید شدن قرارداد، به حساب کیف پول شما واریز میشود.
مزایای استفاده از سیستم وام دهی کریپتو چیست؟
-وام ارز دیجیتال کاربردیتر است. به این معنا که نیاز نیست هنگام دریافت علت درخواست وام را شرح دهید و فقط در همان زمینه قید شده از این مبلغ استفاده کنید.
-مبلغ وام کریپتو بنابر وثیقه مشخص شده تعیین میشود و به سوابق تراکنشها و پرداختهای وام گیرنده ارتباطی ندارد.
-به سرمایهگذاری طولانی مدت برای کسب امتیاز دریافت وام کریپتو نیاز نیست.
-بنابر خاصیت جهان شمول بودن بلاکچینها، وام دهی کریپتو نیز مرز و جغرافیا نمیشناسد و از هر گوشهی جهان میتوان با نقاط دیگر برای دریافت یا اعطای وام ارتباط گرفت.
-تغییر روند مالیاتی از دیگر مزایای وامهای کریپتویی است. میزان مبلغ دریافتی و بازپرداختهای وام گیرنده در هیچ مرکز مالی متمرکزی ثبت نمیشود و این امر او را از پاسخگویی به اداره مالیات در رابطه با وامی که گرفته است، معاف میکند.
تعیین مبلغ وام توسط وام گیرنده و نبود محدودیت در مبلغ درخواستی از دیگر ویژگیهای وام کریپتو است.
معایب استفاده از سیستم وام دهی کریپتو چیست؟
سیستم وام دهی کریپتو مانند تمامی سیستمهای دیجیتالی دیگر معایبی نیز دارد و امکان دارد مشکلاتی برای کسانی که از آن استفاده میکنند بهوجود بیاورد.
۱-اولین نکته که شاید برای وام گیرنده یا وام دهنده در این سیستم ایجاد مشکل کند، خطا در کدهای نوشتاری قرارداد هوشمند است. وام دهی کریپتو از طریق قراردادهای هوشمند انجام میشود و در صورتی که کوچکترین خطا در کدنویسی آن وجود داشته باشد، طرفین دچار ضررهای جبرانناپذیر خواهند شد.
۲-یکی دیگر از این مشکلات وثیقه سنگینی است که سیستم برای وام گیرنده تعیین میکند. هنگام دریافت وام از بانکها ضمانت بهطور معمول چندین برابر مبلغ وام درخواست شده نیست و با توجه به شرایط مسئول تسهیلات مبلغ و میزان وثیقه را مشخص میکند. اما پلتفرمهای آنلاین وام ارز دیجیتال بنابر کدهای مشخص، مبلغ سنگینی را بهعنوان وثیقه مشخص میکنند که گاهی چندین برابر مبلغ وام دریافت شده است.
۳-دلیل اصلی سنگین بودن وثیقهها، نوسانات متعدد بازار رمزارزهاست. سیستم برای دریافت وثیقه طوری برنامهریزی میکند که اگر ارزش رمزارزی که قرار است بهعنوان وثیقه استفاده شود افت شدیدی داشت، همچنان ارزشی بیشتر یا برابر با وام دریافت شده داشته باشد. اما اگر میزان افت ارزش رمزارز وثیقه به حدی برسد که از مبلغ وام کمتر شود؛ سیستم بهطور خودکار وثیقه را حراج میکند تا ضرر خود را جبران کند.
به این اتفاق لیکوئید شدن یا نقد شدن دارایی رمزارز گفته میشود که اتفاقی بسیار نادر اما محتمل در سیستم وام دهی کریپتو است. وام گیرنده در این شرایط باید سریعاً قبل از لیکوئید شدن دارایی خود، میزان وثیقهی وام را افزایش دهد. راه دیگر نیز در چنین شرایطی تسویه سریع وام دریافت شده است.
مراحل دریافت وام ارز دیجیتال
پلتفرمهای مطرح وام دهی کریپتو
پلتفرم وام دهی MakerDAO
پلتفرم وام دهی Compound
پلتفرم وام دهی Aave
پلتفرم وام دهی dYdX
سیستمهای متمرکز وام دهی کریپتو
علاوهبر سیستمهای دیفای یا غیرمتمرکز، برخی از سازمانها و شرکتها با قوانینی متفاوت اقدام به اعطای وام رمزارز به متقاضیان میکنند. متقاضی دریافت وام در این سیستم بر خلاف سیستمهای غیرمتمرکز باید احراز هویت شود و یک شخص شناخته شده برای مجموعه باشد.
این موسسات عموماً از سیستم وام دهی مارجین استفاده میکنند؛ در بیشتر مواقع برای راهاندازی پروژههای مختلف اقدام به ارائه چنین خدماتی میکنند و از این طریق در پروژههای جدید مشارکت میکنند.
صرافی ارز دیجیتال Binance، پلتفرم وام دهی Hodlnaut، پلتفرم وام دهی BlockFi، پلتفرم وام دهی Celsius و پلتفرم وام دهی Nexo؛ برخی از سیستمهای متمرکزی هستند که به صورت کاملاً سنتی اداره میشوند و در حال حاضر وام ارز دیجیتال نیز اعطا میکنند.
ارسال دیدگاه