کارمزد تراکنش صرافی ارز دیجیتال چیست ؟
کارمزد تراکنش صرافی ارز دیجیتال چیست ؟
امروزه کیف پول ها و صرافی های زیادی برای نگهداری و انجام معاملات رمزارز ها وجود دارد که می توان از آنها استفاده کرد.که با توجه به خدماتی که ارایه می دهند مبلغی را تحت عنوان فی یا کارمزد مشابه خدمات بانکی دریافت می کند واما اگر تعداد معاملات و فعالیت شما زیاد باشد این مبلغ زیاد شده و شما با مشکل مواجه می شوید.
زیرا این کارمزد یا روی قیمت رمزارزی که ارسال میکنید اضافه میشود یا از مقدار رمزارز دریافتی در آدرس مقصد کم میشود؛ روش دریافت این کارمزد به رویکرد کیف پول یا صرافی مورد استفاده کاربر بستگی دارد.
شبکههای ارزهای دیجیتال متفاوتند و هزینه انتقال رمزارزها در آنها تفاوت زیادی دارد. پس انتخاب شبکه انتقالی نیز یکی از مهمترین فاکتورهای انجام یک تراکنش ارز دیجیتالی است.
کارمزد واقعی پرداختی کاربر با توجه به شبکه مورد استفاده متفاوت خواهد بود. برای مثال انجام یک تراکنش بیت کوین در شبکههای بیت کوین کش، اتریوم یا لایت کوین و … یکی نیست و میزان کارمزد در هر یک با دیگری متفاوت است.
کارمزدی که پرداخت میکنید رقم ثابتی نیست. این عدد ممکن است بسته به تقاضای بازار و ظرفیت شبکه برای تأیید تراکنش نوسان داشته باشد. متوسط کارمزد تراکنش در شبکه بیت کوین از شروع فعالیتش( ۲۰۰۹) در حال افزایش بوده است زیرا ظرفیت تراکنش بیت کوین به صورت مصنوعی کاهش یافته است.
کارمزد پایه و اساس دنیای ارزهای دیجیتال است. اصول ساده و اولیه که برای هر شبکه بلاکچینی لازم است اما نکته مهم تلاش برای پرداخت کمترین مقدار است.
کارمزد یا همان فی (Fee)
در شبکه بیت کوین همه تراکنشهای معوق به یک حافظه موسوم به ممپول (mempool) وارد میشوند و در آنجا میمانند تا استخراج گری آنها را انتخاب کرده و در بلوک بعدی قرار بگیرند.
مثلا اگر ممپول پر باشد استخراج گرها تراکنشهای با کارمزد بیشتر را انتخاب میکنند و ما بقی را به بلوک بعدی موکول میکنند. به همین دلیل است که بسیاری از کاربران رمزارزها ترجیح میدهند کارمزد تراکنشها را در مواقع ضروری افزایش دهند.
در بلاکچین اتریوم کارمزدهای تراکنش بر اساس گس (gas) اندازهگیری میشود؛ گس کسر کوچکی از اتریوم است. این اتریوم در مقایسه با بیت کوین امکانات پیچیدهتری مانند قراردادهای هوشمند و برنامههای غیرمتمرکز (dApps) ارائه میدهد در نتیجه کارمزدها در بلاکچین آن نقش اساسی دارند.
در ریپل هیچ ماینری وجود ندارد تا کوینهای جدید ریپل تولید کند و این یکی از دلایل ناچیز بودن کارمزدهای تراکنش این بلاکچین است.
در استیبل کوین ها مثلا تتر برای انتقال وجه بین دو حساب تتر یا بین دو کیف پول مبتنی بر بلاکچین که قادر به ذخیره این دارایی دیجیتالی هستند کارمزد تراکنش نمیگیرد. اما ممکن است کاربر برای تبدیل کردن تتر به ارز فیات مجبور به پرداخت کارمزد باشد.
استخراج کنندگان تراکنشهای دارای کارمزد بیشتر را در اولویت قرار داده و آنها را به بلوک بعدی اضافه می کنند.
کارمزدهای تراکنش بر اساس حجم دادههای تراکنش و شلوغی شبکه تعیین میشود. هر بلوک میتواند حداکثر ۴ مگابایت داده در خود ذخیره کند بنابراین استخراج کننده ها میتوانند تنها تعداد محدودی تراکنش را در هر بلوک پردازش و ثبت کنند.
تراکنش بزرگتر فضای بیشتری از بلوک را اشغال میکنند. بنابراین، کاربران این تراکنشها معمولاً کارمزد تراکنش را به ازای هر بایت داده پرداخت میکنند.
اگر میخواهید تراکنشتان بلافاصله تأیید شود میتوانید نرخ کارمزد بالاتری را انتخاب کنید. با این حال، اگر عجله نداشته باشید میتوانید با پرداخت ۲ ساتوشی در بایت ظرف یک روز یا یک هفته تراکنشتان را نهایی کنید.
دو عامل اصلی که بر مقدار کارمزدها تأثیر میگذارد اندازه تراکنش و تقاضای کاربران برای فضای بلوک است.
با توجه به اینکه برخی از شبکهها توانایی ذخیره کردن حجم محدودی از داده را در هر بلوک دارند، استخراج کنندگان یا اعتبارسنجها در ثبت کردن تعداد تراکنشها در هر بلوک با محدودیت روبرو هستند.
با افزایش تعداد کاربرانی که به طور همزمان میخواهند رمزارزی را ارسال کنند تقاضا برای فضای بلوک افزایش یافته و تراکنشهای بیشتری در انتظار تأیید خواهند بود.
گاهی اوقات تقاضا برای فضای بلوک ممکن است آنقدر زیاد شود که شبکهها دچار شلوغی و ترافیک شده و کارمزدها سر به فلک میکشند.
تراکنشهای بزرگتر به فضای بیشتری در بلوک نیاز دارند و تأیید شدن اعتبار آنها به زمان بیشتری نسبت به تراکنشهای کوچکتر نیاز دارد.
کارمزد تراکنش نشان دهنده سرعتی است که کاربر میخواهد تراکنش خود را با آن در بلاکچین تأیید کند. هنگامیکه یک ماینر بلوک جدیدی را در بلاکچین تأیید میکند تمام تراکنشهای درون آن بلوک را هم تأیید میکند.
صرافی های ارز دیجیتال بستری برای معاملات ارز دیجیتال هستند که برای انواع تراکنشهای کاربر، هزینه دریافت میکنند.
انواع کارمزد صرافی ها
هزینه معاملات
در هر دو معامله فیات یا همان پول دولتی با رمز ارز و رمز ارز با رمز ارز این کارمزد حساب میشود و منبع درآمد اصلب صرافی های دیجیتال است.
هزینه واریز و برداشت
بعضی از صرافی ها برای تراکنشهای واریز و برداشت کارمزد دریافت میکنند. هزینههای واریز بر اساس نوع واریز متفاوت میباشد. هزینههای واریز از هزینههای برداشت کمتر است زیرا، صرافی با این کار قصد تشویق کاربران را برای تامین اعتبار خود دارد. برخی صرافی ها بابت برداشتها یک هزینه ثابت بدون در نظر گرفتن مبلغ برداشت شده دریافت میکنند؛ اما، برخی از آنها با توجه به کشور شما یا نوع برداشت، هزینه اضافی کم میکنند.
هزینه شبکه بلاکچین
معاملات ارز دیجیتال در بستر تکنولوژی بلاک چین صورت میگیرند. صرافی های غیرمتمرکز (DEX) از کاربران هزینه شبکه دریافت میکنند.
روش های کاهش کارمزد تراکنش ارز دیجیتال
۱-یکی از راحتترین راهها برای اجتناب از پرداخت کارمزد صرافیهای رمزارز این است که اصلا معامله نکنیم. اگر به صورت فعال و روزانه ترید میکنید در حقیقت دهها دلار به میزان هزینههای خود افزودهاید. پس در این شرایط بهترین راه میتواند به ندرت معامله کردن باشد. این به معنای معامله کردن در زمانی است که فرصت دریافت مبالغ بالای سود برای شما مهیا شده است.
۲-بهترین روش برای کاهش کارمزد تراکنش ارز دیجیتال، استفاده از کوینهایی است که شبکه آنها کارمزد کمتری دریافت میکنند. بهعنوانمثال، جهت تأیید تراکنش، هزینه پرداخت با توکنهای بر بستر بلاکچین ترون، کارمزد بهمراتب پایینتری نسبت به ارز های موجود بر بستر بلاکچین اتریوم نیاز دارند.
۳-مورد بعدی که بسیار مهم است و بیتوجهی به آن کل سرمایه شما را بر باد خواهد است، این است که هر دو سمت مبدأ و مقصد باید از شبکه موردنظر پشتیبانی کنند.
۴- از یک حساب واریزی صرافی، حساب بانکی و یا کیف پول الکترونیک استفاده کنید. از حساب کاربری اعتباری(کارت های اعتباری یا دبیت بانک ها) استفاده نکنیم که هزینه زیادی متحمل می شود.
۵-تخفیف های صرافی ها که انواع مختلفی دارند
معمولا تخفیفهایی در کارمزد صرافیهای رمزارز برای کاربران حرفهای در نظر گرفته میشود که یک روش رایج در صرافی های ارز دیجیتال برای جذب کاربر است. چند صرافی خارجی ارز دیجیتال مانند Binance ، Huobi و Bibox از تخفیفات کارمزد برای ایجاد انگیزه در سرمایهگذاران استفاده میکنند.
این صرافی ها طبق حجم معاملات افراد در طول یک بازه زمانی، به کاربران برای رسیدن به لایههای VIP بالاتر و استفاده از تخفیف کارمزد کمتر شرایطی در نظر می گیرند . نیازمندیهای لایههای VIP و تخفیفهایی که در این راستا ارائه میشوند مختص به هر صرافی بوده و توسط آنها تعیین میشود.
در صرافی های ارز دیجیتال ایرانی نیز برای تشویق و جذب کاربر از کارمزدهای رقابتی استفاده میشود. میزان کارمزد به نوع تراکنش، سطح کاربری، مبلغ تراکنش و مواردی از این قبیل بستگی دارد. علاوه بر کارمزدهای رقابتی، برخی صرافی ها تخفیف کارمزد با کد معرف را طرح تشویقی خود قرار دادهاند.
بسیاری از صرافیها توکنهای بومی خود را دارند و نگهداری کردن این توکنها کاربران را مشمول تخفیفهای اینچنینی میکند.
برخی از صرافیهای ارز دیجیتال به کاربران اجازه میدهند تا توکن بومی خود را استیک کنند. مثلا آن توکن را برای مدت زمان مشخصی قفل کنند و در ازای این کار پاداش دریافت کنند. برخی از این پاداشها تخفیف در فی صرافیهای رمزارز، توکنهای افزوده (به عنوان مثال ییلدها)، افزایش پاداش ایردراپها و قابلیت مشارکت داشتن در رویدادهای عرضه اولیه صرافی (IEOها) را شامل میشود.
نتیجه
بیاد داشته باشید که پاداشها و تخفیف در هزینه معاملات تنها بخشی از دلایل جذابی هستند که در انتخاب صرافی رمزارز مورد نظرتان موثرند. عواملی مثل تعداد رمزارزهای لیست شده و امنیت این بسترهای آنلاین از جمله مهمترین عوامل برای انتقال سرمایه شما به این صرافی ها است. در مورد منطقه جغرافیایی خود و خدماتی که به شما تعلق میگیرد نیز تحقیق کنید و قوانین هر صرافی و محدودیتهای آن را با دقت مطالعه کنید.
ارسال دیدگاه