تجارت شستشو !

Wash Trading چیست ؟

تجارت شستشو (Wash Trading) فرآیندی است که به موجب آن یک معامله‌گر به منظور القای احساس گمراه کننده به بازار، یک ارز دیجیتال را خرید و فروش می‌کند.

Wash Trading چیست ؟

معمولا تجارت شستشو میان یک معامله‌گر و کارگزار که با یکدیگر تبانی کرده‌اند، انجام می‌شود. اما در برخی موارد دیگر تجارت شستشو توسط یک فرد واحد انجام می‌شود که هم به عنوان خریدار و هم به عنوان فروشنده ارز دیجیتال عمل می‌کنند.

تجارت شستشو (Wash Trading) فرآیندی است که به موجب آن یک معامله‌گر به منظور القای احساس گمراه کننده به بازار، یک ارز دیجیتال را خرید و فروش می‌کند.

نوسانات بازار ارز دیجیتال، ابزاری برای پیاده سازی تجارت شستشو

یکی از مشخصه‌های اصلی ارزهای دیجیتال نوسانات شدید است. نوسانات زیاد و قابل توجه قیمت خصوصاً در روزهای ابتدایی برخی از ارزهای دیجیتال اصلی عموما باعث نگرانی می‌شد. اما این نوسانات شدید تا به امروز ادامه دارد.

برای دیدن شواهدی مبنی بر وجود نوسانات شدید، بیت کوین (BTC) را در نظر می‌گیریم. در اواخر سال ۲۰۱۷ قیمت بیت کوین به بیش از ۱۸۰۰۰ دلار افزایش یافت. ارزش یک بیت کوین در ۱۹ دسامبر ۲۰۱۷ برابر با ۱۸۹۸۴ دلار بود. در طی چند هفته‌ی بعدی تقریبا ۵۰ درصد سقوط کرد. تا جایی که در ۷ فوریه ۲۰۱۸، ارزش هر بیت کوین برابر با ۷۲۷۰ دلار شد. در ۵ مارس ۲۰۲۱ نیز ارزش یک بیت کوین به ۴۹۳۶۲ دلار رسید.

نوسانات قیمت فقط در در تایم فریم‌های بزرگ نظیر تام فریم هفتگی و ماهانه رخ نمی‌دهد. بلکه ارزهای دیجیتال از ثانیه‌ای به ثانیه‌ی دیگر نیز نوسانات زیادی دارند. همین واقعیت به برخی از معامله گران امکان می‌دهد تا از سقوط ناگهانی قیمت ارزهای دیجیتال استفاده کنند. توکن‌های مورد نظرشان را با قیمت پایین خریداری کرده و پس از اصلاح قیمت‌ها آنها را با قیمت به مراتب بیشتری بفروشند.

تاثیرگذاری بر قیمت ارزهای دیجیتال

همانند بورس‌های سنتی، قیمت توکن‌های دیجیتال نیز به عوامل مختلفی بستگی دارند. به عنوان مثال حس خوش بینی یا بدبینی در قیمت یک توکن تاثیر زیادی دارد. اندازه‌گیری این احساس و همچنین مومنتوم یک ارز دشوار است.

اما با این وجود سرمایه‌گذاران باهوش به خوبی از این احساس به نفع خود استفاده می‌کنند. لذا به این دلیل که این احساس خوش بینی یا بدبینی می‌تواند بر روی تمایل سرمایه گذاران به خرید یا فروش آن ارز دیجیتال تاثیر بگذارد، این مفهوم برروی قیمت یک توکن تاثیر زیادی دارد. حتی اگر به راحتی قابل اندازه گیری نباشد.

در واقع به این دلیل که این احساسات قابل اندازه گیری نیستند، تجارت شستشو، کریپتوکارنسی اسپوفینگ یا جعل قیمت یک ارز دیجیتال امکان پذیر و موثر هستند. یعنی معامله گرانی که مایلند قیمت یک ارز را دستکاری کنند، می‌توانند با قرار دادن سفارشات خرید یا فروش تقلبی، توهم خوش بینی یا بدبینی ایجاد کنند.

تجارت شستشو چیست؟

تجارت شستشو یا واش تریدینگ شبیه به کریپتوکارنسی اسپوفینگ است، زیرا هدف آن نیز دستکاری قیمت ارز دیجیتال به روش‌های مصنوعی است. البته ابزارهایی که برای انجام واش تریدینگ استفاده می‌شود، متفاوت است. در معاملات شستشو، معامله‌گر با خودش معامله می‌کند تا توهم تقاضای بازار را به وجود آورد. در نتیجه سرمایه گذاران بی‌خبر نیز مجبور می‌شوند تا وارد معاملات شوند.

درک تجارت شستشو

Wash Trading برای اولین بار در سال ۱۹۳۶ توسط دولت فدرال و پس از تصویب قانون بورس کالا ممنوع شد. پیش از آن تجارت شستشو روشی محبوب میان معامله گران بود که با نشان دادن علاقه‌ی دروغین به یک ارز یا سهام، قیمت آن ارز را بالا می‌بردند. بدین صورت با فروختن یک ارز یا سهام در قیمت بالاتر سود زیادی به دست می‌آوردند.

در آمریکا سازمان کمیسیون تجارت آتی کالاها (CFTC) مقرراتی تصویب کرده است که طبق آنها بروکرها نباید اجازه بدهند که کاربرانشان واش تریدینگ انجام دهند. بنابراین کارگزاران باید مراقب مشتریان خود باشند.

تجارت شستشو و معامله با فرکانس بالا

درست زمانی که پدیده‌ی معامله با فرکانس بالا در حال گسترش بود، واش تریدینگ بار دیگر در سال ۲۰۱۳ به سرخط خبرها بازگشت. معامله با فرکانس بالا فرایندی است که در آن با استفاده از کامپیوترهای فوق العاده سریع و اینترنت پرسرعت، بیش از ده هزار معامله در ثانیه انجام می‌شود.

تجارت شستشو در معاملات ارزهای دیجیتال نیز بسیار رایج است. طبق تحقیقات موسسه شفافیت بلاک چین، در بیش از ۸۰ درصد از ۲۵ جفت معاملاتی مرتبط با بیت کوین در صرافی‌های ارز دیجیتال معاملات شستشو انجام می‌شود.

روش‌های انجام تجارت شستشو

Wash Trading همانطور که گفتیم یکی از روش‌های دستکاری بازار است. این روش دستکاری به حالت‌های مختلفی انجام می‌شود:

*به عنوان مثال یک صرافی حجم معاملات را بصورت مصنوعی دستکاری می‌کند و حجم واقعی را گزارش نمی‌دهد .

*یا این که معامله گر معامله‌ای را با خودش انجام می‌دهد و این معامله توسط صرافی مسدود نمی‌شود.
یکی دیگر از حالت‌هایی که منجر به تجارت شستشو می‌شود، مسابقات ترید ای است که صرافی‌ها برگزار می‌کنند. کاربران برای پیروزی در این مسابقات و دریات جایزه، به تجارت شستشو متوسل می‌شوند.

*واش تریدینگ در صرافی‌های غیرمتمرکز نیز رایج است. ارزهای دیجیتال به طور فزاینده‌ای در صرافی‌های غیرمتمرکز معامله می‌شوند. مزیت این روش این است که وجوه در اختیار یک نهاد خارجی متمرکز نیست. با این حال این صرافی‌ها مستعد دستکاری قیمت و انجام تجارت شستشو هستند.